Publicitate
Confruntată cu importuri de gaze rusești încă ridicate, în timp ce r, Austria încearcă să ia măsuri mai radicale, inclusiv să pună capăt contractului pe termen lung al companiei energetice OMV de a cumpăra gaze de la Gazprom, a declarat luni ministrul austriac al energiei.
După ce a căutat mult timp să mențină legături strânse cu Rusia din apropiere, Austria a încercat să pună capăt dependenței sale de zeci de ani de gaz rusesc la prețuri accesibile la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, făcând eforturi pentru a găsi furnizori alternativi.
Contract cu Gazprom până în 2024
În timp ce lideri politici precum ministrul Energiei, Leonore Gewessler, membră a partidului verzilor, au repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania petrolieră OMV, parțial deținută de stat, a precizat că va continua să cumpere gaz de la Gazprom deschide o nouă filă, în cadrul unui contract care durează până în 2040.
La o conferință de presă convocată cu o zi înainte, Gewessler a declarat că ponderea Rusiei, deschide noua filă din importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie la un nou record de 98%, de la 76% în luna precedentă, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut ușor.
"Piața și companiile energetice care fac parte din ea nu își îndeplinesc suficient de bine responsabilitatea de a reduce dependența de gazul rusesc", a spus Gewessler. "Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea încet".
Gewessler a declarat că ministerul său a însărcinat grupul de reflecție economică Wifo cu realizarea unui studiu până în vară privind impactul economic al încheierii contractului și pericolele rămânerii dependenței de gazul rusesc.
"Trebuie să ne pregătim să ieșim din contractele pe termen lung ale OMV", a spus ea.
OMV nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, notează Reuters.
Ministerul Energiei a planificat, de asemenea, să oblige companiile care vând gaze în Austria să ia măsuri concrete pentru a reduce proporția de gaze rusești din mixul lor. Acesta va examina temeiul juridic pentru o astfel de cerință, care va necesita o majoritate de două treimi în parlament pentru a deveni lege, a spus ea.
Nu a fost clar în ce măsură partenerul de coaliție al Verzilor de stânga, Partidul Popular conservator al cancelarului Karl Nehammer, a fost implicat în planurile anunțate luni. Până în toamna acestui an vor avea loc alegeri parlamentare, iar Partidul Libertății, de extremă dreapta, conduce în sondaje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.