Prețurile spot ale energiei electrice în Europa au scăzut luni pentru livrările de marți, pe fondul unei creșteri a producției de energie eoliană, care a compensat creșterea cererii.
Scăderi semnificative în Germania și Franța
În Germania, prețul energiei electrice pentru ziua următoare a fost de 135,75 euro/MWh, în scădere cu 9,5% față de prețul stabilit vineri pentru livrarea de luni, conform datelor LSEG.
În Franța, energia electrică de bază pentru marți a fost cotată la 129,50 euro/MWh, ceea ce reprezintă o scădere de 5,8%, potrivit aceleiași surse.
„Sarcina reziduală este în scădere în Germania, Franța și Țările de Jos pentru ziua de marți”, a declarat Naser Hashemi, analist la LSEG.
Creștere a producției eoliene
Producția de energie eoliană în Germania este estimată să crească cu 5,1 gigawați (GW), ajungând la 9,5 GW marți. În Franța, producția eoliană ar urma să crească cu 2,8 GW, atingând 5,8 GW, conform datelor LSEG.
În schimb, disponibilitatea energiei nucleare în Franța a scăzut cu patru puncte procentuale, ajungând la 82% din capacitatea totală, după ce doi reactori au fost opriți temporar.
Cererea de energie în creștere
Consumul de energie electrică în Germania este prognozat să crească cu 2 GW, ajungând la 64,9 GW marți, în timp ce în Franța cererea va crește cu 1,1 GW, atingând 65,3 GW, potrivit LSEG.
Evoluția piețelor energetice
Contractele pentru energie electrică pe termen de un an în Germania au scăzut cu 1,7%, ajungând la 92,90 euro/MWh.
Analizând piața gazelor, Energi Danmark consideră că un posibil acord de pace între Rusia și Ucraina, mediat de SUA, ar putea influența aprovizionarea cu gaze a Europei, ceea ce determină o reacție negativă a pieței.
Pe piața certificatelor de emisii de carbon din Europa, contractul de referință a scăzut cu 0,9%, ajungând la 79,02 euro pe tonă metrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.