Totuși, criticii sunt sceptici cu privire la eficiența acestuia având în vedere că tot mai multe companii și-au trimis angajații să lucreze de acasă, lucru resimțit de cartiere asemănătoare din Londra, Paris și New York.
Cu o primă fază care ar trebui să fie finalizată până în 2035, Madrid Nuevo Norte (MNN) va mări capitala Spaniei cu 1,6 milioane de metri pătrați de spații de birouri, inclusiv cel mai înalt zgârie-nori din Spania, informează Reuters.
Planurile includ, de asemenea, 10.500 de locuințe noi și un parc mare, în timp ce stația Chamartin va fi modernizată pentru a deveni centrul Madridului pentru trenurile de mare viteză și cele locale.
Crea Madrid Nuevo Norte este un consorțiu alcătuit din banca spaniolă BBVA, fondul de investiții imobiliare Merlin Properties și constructorul Grupo SanJose. Acesta colaborează cu primăria Madridului la acest proiect, care a fost îngreunat de contestații juridice timp de aproape 30 de ani.
Proiectul va încerca, de asemenea, să atragă o gamă mai diversă de chiriași decât districtele de afaceri care s-au bazat în mare măsură pe sectorul financiar pentru a-și umple birourile. Printre aceștia se numără companii din sectorul sănătății, pentru a profita de locația sa lângă unul dintre cele mai mari spitale din Madrid, a declarat Hernandez.
Rata de neocupare în districtul financiar din New York aproape că s-a dublat de la pandemie, când a s-a popularizat foarte mult munca la distanță, ajungând la 21% în al treilea trimestru din 2023, potrivit furnizorului de date imobiliare CoStar Group.
Rata de neocupare în La Defense din Paris a urcat la 19,7% în prima jumătate a anului 2023, de la 6,7% la sfârșitul anului 2018, în timp ce Canary Wharf din Londra a pierdut 1 milion de metri pătrați în ceea ce privește cererea pentru birourile sale de la pandemie, potrivit CoStar.
În timpul pandemiei, spaniolii au îmbrățișat ușor ideea de a lucra de acasă. Aceștia merg la birou în medie 2,6 zile pe săptămână, față de media europeană de 1,8 zile, arată un studiu realizat de CBRE.
Unii analiști susțin că Madridul, care are deja în apropiere parcurile de afaceri AZCA și Four Towers, are nevoie de fapt de mai multe proprietăți rezidențiale, nu comerciale.
PwC estimează că Madridul va avea nevoie de 11.000 de locuințe noi pe an pentru a satisface cererea, în timp ce un studiu realizat de Gesvalt a constatat că orașul are un deficit de 214.000 de locuințe la prețuri accesibile.
Potrivit EY, orașul avea 1,7 milioane de metri pătrați de birouri goale în prima jumătate a anului 2023 și o rată de neocupare a birourilor de 11%, în creștere de la 9,3% în 2020.
Unii locuitori din zonă au făcut campanie împotriva proiectului, deoarece se tem că acesta va deveni în cele din urmă o suburbie gigantică de lux care își va marginaliza vecinii din clasa muncitoare.
"Când nu vor avea cerere pe piață, dezvoltatorii vor convinge guvernul să le permită o schimbare, astfel încât în loc de birouri, peste 20, 30 de ani vor fi locuințe - de lux, desigur", a declarat Vicente Perez, care a condus o astfel de campanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.