Smalțul dentar este cel mai dur țesut al organismului și acoperă coroana dentară în totalitate. Dar, spre deosebire de altele, el nu se regenerează, astfel că după deteriorare se pierde pentru totdeauna. Se consideră că nu mai puțin de o treime dintre oameni au smalțul dentar afectat de carie, care se vindecă cu ajutorul unor materiale sintetice costisitoare, aliaje și ceramică.
Pe viitor însă, refacerea dinților bolnavi va fi posibilă cu ajutorul unui material ”natural” - chiar smalțul. Într-un articol publicat în revista Science Advances, Zhaoming Liu și colegii lui de la Zhejiang University anunță o mare reușită în obținerea smalțului artificial, care imită perfect structura complexă a variantei naturale și care, potrivit oamenilor de știință chinezi va ușura munca stomatologilor și va reduce la minim calvarul pacienților.
Citește și Medicamentul minune. Protejează inima și costă puțin
Astfel de tentative au fost întreprinse și înainte, dar numai acum cercetătorii au reușit să sintetizeze elemente de fostat de calciu (principalul component al smalțului) cu diametru de numai un nanometru. Asemenea dimensiuni minuscule asigură o ”împachetare” compactă a elementelor în structuri similare smalțului dentar natural. Experimentele efectuate pe voluntari cu grave probleme dentare au demonstrat că, după aplicarea acestui nou preparat, cariile s-au vindecat, durerile au dispărut, iar dinții și-au redobândit duritatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.