Astfel, dacă un angajat are mai multe multe datorii la mai mulți creditori, reținerile pe care trebuie să le opereze angajatorul nu pot putea depăși o treime din salariul net. Este vorba de executări silite pentru datorii nefiscale.
„Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși o treime din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, se arată în propunerea legislativă de modificare a Codului de procedură civilă, în condițiile în care, în prezent, limita maximă este de jumătate din salariul net.
În același timp, dacă vorbim de alte datorii în afară de obligația de întreținere și alocația pentru copii, reținerile salariale vor putea fi făcute în limita unui sfert din salariul net, față de o treime din salariul net cât este acum.
Citește și Salariul minim CREȘTE de la 1 ianuarie 2021
Proiectul de lege propune o modificare și în privința persoanelor cu venituri sub nivelul salariului minim net: „Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depăşeşte o treime din acest cuantum”. Actualmente, se face referire la o limită maximă de jumătate din acel cuantum.
Conform inițiatorilor, schimbările de mai sus sunt necesare pentru a permite persoanelor executate silit, pentru datorii nefiscale, să poată supraviețui de la o lună la alta, menționează, în acest context, Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.