Astfel, este permisă deplasarea pe timp de noapte în interes profesional, persoanele fiind obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
Absența acestei declarații atrage după sine o amendă de la 500 lei la 2.500 lei. Potrivit Legii nr. 55/2020 persoanele sancționate cu această pedeapsă au dreptul de a achita jumătate din suma amenzii aplicate, dacă se face plata în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului–verbal.
Este foarte important de amintit că, potrivit OUG nr. 28/2020, falsul în declarații făcut unui funcționar public se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Citește și Pensie anticipată fără PENALIZARE. Deputații au mai MODIFICAT ceva
“Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă” prevede Ordonanţa.
Totodată, falsul în declarații ca faptă săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.