La polul opus, gospodăriile care au alocat o mare parte din totalul cheltuielilor de consum pentru "restaurante şi hoteluri" sunt cele din Malta (20,2% din cheltuielilor de consum), Cipru (17,5%), Spania (16,8%), Grecia (15,4%) şi Irlanda (14,8%).
În Uniunea Europeană, cheltuielile pentru "restaurante şi hoteluri" s-au ridicat în 2017 la aproape 740 miliarde euro, echivalentul a 4,8% din Produsul Intern Brut al UE, sau 1.400 de euro pentru fiecare locuitor al UE.
Citește și Educație și formare profesională. România, la coada UE
De asemenea, între 2007 şi 2017, ponderea cheltuielilor pentru "restaurante şi hoteluri" în totalul cheltuielilor gospodăriilor a crescut în majoritatea statelor membre, nu şi în România unde a scăzut de la 5% în 2007 până la 3,1% în 2017, adică o scădere de 1,9 puncte procentuale, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată în rândul statelor membre UE. Pe de altă parte, cea mai mare creştere s-a înregistrat în Malta, de la 15,5% din totalul cheltuielilor gospodăriilor în 2007 până la 20,2% în 2017, adică o creştere de 4,7 puncte procentuale, urmată de Ungaria, creştere de 2,8 puncte procentuale, şi Cipru, creştere de 2,7 puncte procentuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.