Și nu sunt vorbe, este o afirmație dovedită științific. Astfel, potrivit raportului Reputation Institute, aproximativ 45% din reputația unei companii de afaceri și 44% din valoare ei de piață depind de reputația top-managerilor. Publicația Forbes a întocmit un fel de clasament al criteriilor ”unei reputații ireproșabile” din lumea afacerilor.
1. Fiți mai modești
În cele mai multe dintre cazuri, marii oameni de afaceri nu fac caz de averile lor. Sunt patroni de mari companii care nu dispun de avion personal, de zeci de mașini de lux sau de yahturi impunătoare. O modestie care, în ultimă instanță, vine în folosul afacerilor derulate, pentru că investitorii au mai multă încredere în astfel de oameni decât în snobi.
2. Nu uitați să fiți mărinimoși
Latura socială a activității oricărui întreprinzător ajuns la un nivel ”vizibil” a devenit o componentă importantă a imaginii respectivului om de afaceri. Mulți sunt filantropi, refuză salarii impresionante, așa cum a făcut Steve Jobs începând din 1977. Sau se angajează ca o mare parte din averea lor să fie distribuită fondurilor care se ocupă de persoanele defavorizate, de protecția mediului înconjurător, etc.
3. Recunoașteți când greșiți
Nimeni nu e perfect, iar omul este supus greșelii. Prin urmare, destul de des oamenii de afaceri isi recunosc, într-un fel sau altul, erorile: ”Îmi pare rău că a ieșit așa” sau ”Din păcate, nu a funcționat”. Câteva cuvinte care însă demonstrează că patronii nu aruncă responsabitatea pe umerii altora, lucru apreciat de mediul de afaceri și de societate.
4. Fiți deschiși
Recent, investitorul Warren Buffett a lucrat o zi într-o cafenea. A stat la casă, a încasat bani, a servit, recomandând clienților cele mai bune preparate. Miliardarul chinez Jack Ma discută frecvent cu oamenii, participă la tot felul de întâlniri, în special cu studenți, împărtășindu-le din experiența lui. Gesturi care arată că, indiferent de cât de sus au ajuns, câți bani au strâns, acești întreprinzători de succes nu au uitat de unde au plecat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.