Anul trecut, economia a crescut cu aproape 14%.
Şi previziunile privind inflaţia în 2022 au fost revizuite la 29,5% (de la un nivel de 21,9% estimat anterior), în timp ce cursul de schimb pentru moneda naţională ar urma să se situeze la 19,14 lei moldoveneşti pentru un dolar SUA, de la 18,81 lei moldoveneşti pentru un dolar SUA.
Producţia industrială ar urma să crească anul acesta cu 1,5% în timp ce sectorul agriculturii ar urma să înregistreze un declin de 18% din cauza secetei.
Ministerul de Finanţe a informat că miercuri Guvernul Republicii Moldova va discuta amendamentele la bugetul pe 2022, în urma înrăutăţirii previziunilor economice.
Până acum, în Republica Moldova, ţară cu 2,6 milioane de locuitori, au sosit aproximativ 89.000 de refugiaţi ucraineni.
În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat un acord de majorare a volumului ajutorului pentru Republica Moldova pentru a-i permite acestei ţări să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina.
"Autorităţile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă faţă impactului războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor internaţionale la petrol, energie şi alimente", a precizat FMI într-un comunicat.
Cuantumul total al acestui ajutor, aprobat iniţial în decembrie, este astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari.
Citește și:
Un senator rus ameninţă Chişinăul că Republica Moldova ar putea deveni o a doua Ucraină.
Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul "patronilor" ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia de presă rusă TASS.
"Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru", a spus Djabarov în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.
"Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean", a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului de pe Nistru, potrivit Deschide.md.
Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forţa de menţinere a păcii, din care fac parte şi soldaţi ruşi, "a fost întotdeauna un bastion al previzibilităţii şi al liniştii, garantul securităţii pe malul stâng al Nistrului", susţine senatorul rus.
"Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chişinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruşi, de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare", a declarat Djabarov, citat de TASS.
Senatorul rus şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul '5plus2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori).
"Ignorarea de către partea moldoveană a iniţiativelor de reluare a dialogului făcute de conducerea transnistreană, urmărind unilateral instrucţiunile Occidentului colectiv a pus autorităţile de la Chişinău pe calea torpilării negocierilor şi la condiţii în care continuarea acestora nu mai este posibilă în cheie constructivă", susţine Djabarov.
Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din senatul rus a criticat autorităţile moldovene pentru adoptarea unei legi care ar interzice media ruse şi le-a acuzat că ar combate memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, după cum numeşte Moscova cel de-Al Doilea Război Mondial. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.