Reprezentanții Comisiei Europene au adus avertismente și critici asupra situației fiscale din România în cadrul vizitei lor la București, dedicată analizei stadiului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Declan Costello, director general adjunct pentru afaceri economice și financiare la DG ECFIN, a subliniat îngrijorarea cu privire la deficitul fiscal al țării, care ar fi trebuit să fie corectat până în acest an conform estimărilor anterioare.
"Suntem foarte îngrijorați de situația fiscală din România. Deficitul ar fi trebuit să fie corectat până în acest an. Ultima dată când am analizat cifrele anul trecut, ne așteptam la un deficit de peste 6% și se presupunea că va scădea în acest an. Vedem că tendința merge în direcția greșită. Execuția deficitului în prima parte a anului este slabă. În momentul de față, mă aștept ca deficitul să fie mai aproape de 7% din PIB în acest an. Deficitul fiscal combinat cu deficitul de cont curent este îngrijorător și reprezintă o amenințare pentru România în continuare. România are nevoie de un plan fiscal credibil pe termen mediu, cu o reformă fiscală. Este nevoie de reducerea pragului pentru microîntreprinderi", a declarat Costello.
De asemenea, Celine Gauer, responsabilă pentru gestionarea PNRR la nivel european, a atras atenția asupra întârzierilor și chiar a lipsei de demarare a multor investiții prevăzute în PNRR-ul României. Gauer a subliniat că orice etapă neîndeplinită la timp înseamnă că România nu va primi finanțarea aferentă acelei investiții.
"Situția fiscală a țării are multe provocări și trebuie abordată. Trebuie făcut asta acum. Un exemplu ține de companiile de stat. E important să se asigure administrarea lor corectă", a adăugat Gauer.
Vizita reprezentanților Comisiei Europene la București, care are loc în perioada 18-21 martie, este concentrată pe situația fiscală a României și pe cererea de plată numărul 3 din PNRR. Reprezentanții Comisiei Europene subliniază importanța implementării rapide și eficiente a măsurilor prevăzute în PNRR pentru redresarea și reziliența economiei românești, relatează TVR Info.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.