Conform Ordonanței de urgență 166/2022, acest sprijin este ”în valoare nominală de maximum 750 lei” și se acordă pe locuință/gospodărie vulnerabilă, ”numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineți pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare și a facturii”.
Termenul până la care beneficiarii acestui sprjin pot folosi banii alocați de stat a fost stabilit, inițial, pentru 15 aprilie. Ministerul Investițiilor a venit însă cu o nouă propunere de prelungire a respectivului termen până pe 31 august. Există, în acest sens, un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică.
Altfel spus, demersurile necesare pentru achiziționarea și instalarea faimoaselor deja repartitoare de căldură vor putea demara la sfârșitul verii, adică în pragul sezonului rece.
Aceeași Ordonanță 166/2022 precizează care sunt românii care pot beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, respectiv pentru compensarea costului achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sub formă de plăți prin serviciul de mandat poștal. Este vorba despre:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele prevăzute beneficiază de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.