Consiliul de administraţie al grupului auto Renault a anunţat, miercuri seară, decizia suspendării activităţilor industriale în Rusia, în contextul acţiunilor internaţionale de sancţionare din cauza intervenţiei militare în Ucraina.
"Activităţile uzinei Renault din Moscova sunt suspendate începând de astăzi", a anunţat producătorul de automobile miercuri seară, după o reuniune a Consiliului de administraţie.
În plus, grupul Renault anunţă că evaluează "opţiunile posibile" referitoare la participaţia deţinută în compania rusă AVTOVAZ. "Grupul Renault evaluează opţiunile posibile referitoare la participaţia sa în AVTOGAZ, acţionând în mod responsabil în raport cu cei 45.000 de angajaţi din Rusia. Grupul Renault reaminteşte că aplică deja măsurile necesare pentru respectarea sancţiunilor internaţionale", precizează compania, într-un comunicat postat pe site-ul oficial din Franţa.
Grupul Renault deţine o participaţie de 69% în compania rusă AVTOGAZ, conform cotidianului Le Monde şi postului France24. Anterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, ceruse "boicotarea" companiei Renault din cauza refuzului de a se retrage din Rusia.
Numeroase companii multinaţionale şi-au suspendat activităţile în Rusia ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina. Uniunea Europeană, Alianţa Nord-Atlantică şi Grupul G7 au impus Rusiei sancţiuni masive, în principal la nivel comercial şi financiar, din cauza invaziei militare în Ucraina.
Citeşte şi: Germania nu vrea să audă de oprirea importurilor de energie din Rusia
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat, marţi seară, că se opune în continuare opririi în termen scurt a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că Uniunea Europeană va reduce treptat dependenţa de Moscova.
Olaf Scholz a declarat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că poziţia Guvernului de la Berlin este neschimbată în privinţa opririi importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. "Iar acest lucru este valabil şi pentru ţări care sunt dependente mai mult decât Germania de energia rusească. Nu poate rămâne nimeni descoperit", a argumentat Olaf Scholz, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Cancelarul german a subliniat că sancţiunile trebuie să aibă efecte puternice asupra Rusiei, dar, în acelaşi timp, să fie "gestionabile" de naţiunile europene. "Trebuie să fim destul de clari: nu este vorba despre o decizie pe termen scurt, ci de o abordare pe termen lung. Trebuie să acţionăm astfel încât Europa să devină cât se poate de rapid independentă energetic de Rusia", a insistat Olaf Scholz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.