Publicitate
În 19 noiembrie, Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că ar fi omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de milioane de dolari) realizate timp de cinci ani, în perioada 2010 - 2015.
Nissan şi Mitsubishi l-au înlocuit pe Ghosn din funcţia de preşedinte, dar Renault l-a păstrat şi a transferat temporar îndatoririle acestuia directorului operaţional Thierry Bolloré. Producătorul auto francez a anunţat că, în timpul investigaţiilor sale interne, nu s-au găsit dovezi privind eventuale nereguli săvârşite de Ghosn.
Informaţiile privind înlocuirea lui Ghosn de la conducerea Renault vin după ce Tribunalul din Tokyo a respins marţi cererea avocaţilor de eliberare din arest a acestuia. De asemenea, avocaţii au avertizat că Ghosn ar putea rămâne în închisoare luni de zile, în aşteptarea procesului.
Citește și:
Francezii de la Renault nu găsesc dovezi împotriva lui Carlos Ghosn
Aceste evoluţii au sporit temerile privind menţinerea lui Ghosn în funcţia de director general al Renault, un post pe care îl deţine din 2005.
Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, şi-a arătat până acum sprijinul faţă de Ghosn, apreciind că acesta trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. Dar, conform informaţiilor Reuters, Executivul francez a solicitat o reuniune a Consiliului de Administraţie al Renault unde să se discute potenţiala listă de candidaţi pentru înlocuirea lui Ghosn.
Întâlnirea ar putea avea loc în acest weekend, conform informaţiilor din presă, iar printre potenţialii candidaţi s-ar afla şi directorul general al Michelin, Jean-Dominique Senard.
Reprezentanţii Renault nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţiile.
Săptămâna trecută, publicaţia franceză Liberation anunţa că Ghosn nu a mai plătit impozit pe venit în Franţa din 2012, când şi-a mutat rezidenţa fiscală în Olanda. Reprezentanţii Renault şi cei ai Ministerului francez al Economiei au refuzat să comenteze informaţia.
"Liderul unei companii franceze trebuie să-şi plătească impozitele în Franţa", a declarat, luna trecută, preşedintele Emmanuel Macron.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.