În această criză ce provoacă o importantă doză de anxietate, fiecare încearcă, logic, să caute răspunsuri, soluții, să anticipeze evoluții. Este o criză comparabilă cu cele din 2008 sau 1929? Relansarea economică ar putea avea formă de V, U sau va albă literă din alfabet?
Rapiditatea cu care epidemia s-a extins în lume, impactul măsurilor restrictive adoptate la nivel aproape global pentru a stopa răspândirea au generat un șoc impresionant în plan economic. Goldman Sachs anticipează o contracție de 4% din PIB pentru zona euro în primele trei luni ale anului și de 11,4% în al doilea trimestru. Sunt cifre de trei ori mai ridicate decât în primul trimestru din 2009, în plină criză financiară.
Acum, pe măsură ce multe țări au stabilit deja planuri de ieșire din izolare și reluare, pas cu pas, a activităților economice, mare întrebare este ce formă va căpăta această relansare? Cei mai pesimiști dintre analiștii și economișii de reunume ai lumii, precum profesorul Nouriel Roubini, vorbește despre un scenariu care va lua forma literei I: o cădere verticală a economiei. Cei mai optimiști mizează pe V: o cădere bruscă, urmată de o redresare la fel de rapidă.
Citește și Economia mondială după coronavirus. Scenariile marilor analiști ai lumii
Varianta literei L nu e luată în calcul, pentru că nimeni nu crede că, după prăbușire, va urma o stagnare de lungă durată și extrem de severă. În ceea ce privește scenariul U, care presupune o distanță destul de lungă între cele două evoluții descendentă și ascendentă, cei care au optat în favoarea lui susțin că lucrurile vor reintra într-un ritm de normalitate nu mai devreme de 2021.
Există, desigur, și faimosul scenariu în W: după o pauză, virusul revine în trimestrul trei, cu alte măsuri de izolare și închideri de întreprinderi. Sunt economiști care au imaginat chiar și o relansare care seamănă cu logo-ul firmei Nike, cu o creștere progresivă a cheltuielilor de consum și a activității industriale. În acest caz, nivelurile de dinainte crizei vor fi atinse în decurs de doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.