Printre capitolele abordate se numără și reindustrializare României prin care se promite crearea numărului de locuri de muncă bine plătite și sprijinirea companiilor românești.
PSD propune reindustrializare României prin creșterea producției naționale, consolidarea industriei locale și atragerea de investiții în sectoare strategice. Viziunea economică propusă vizează susținerea companiilor autohtone și a celor străine, crearea de locuri de muncă.
10 miliarde de euro pentru investiții și scheme de ajutor de stat
Pentru sprijinirea industriilor de înaltă tehnologie și a sectoarelor strategice, în document se propune o investiție de 10 miliarde de euro, alocate sub formă de scheme de ajutor de stat, garanții și subvenții pentru companii din domenii precum industria auto, industria chimică, farmaceutică, metalurgie, materiale de construcții, apărare și energie. Un miliard de euro din acest buget este destinat susținerii companiilor din metalurgie și siderurgie, aliniindu-se totodată cu reglementările europene de decarbonare și stimulând dezvoltarea energiei curate și a capacităților de stocare.
Inovația și tehnologia
Un alt obiectiv este ca România să devină un hub al inovației și tehnologiei avansate în Europa de Est. Programul „High Tech Innovation” va aloca 600 de milioane de euro pentru susținerea start-up-urilor de înaltă tehnologie, în timp ce un fond suplimentar de 400 de milioane de euro va sprijini dezvoltarea fabricilor prin achiziția de licențe industriale. Scopul este ca în următorii cinci ani să fie înființate 30 de noi fabrici, generând astfel 20.000 de locuri de muncă.
Dezvoltarea industriei farmaceutice și creșterea producției de medicamente
Pentru a stimula producția locală de medicamente, planul propune scutirea companiilor farmaceutice de la plata impozitului pe profit pentru o perioadă de cinci ani, cu garanții de stat de 500 de milioane de euro anual, destinate investițiilor și modernizărilor. De asemenea, se va aloca un buget anual de 100 de milioane de euro pentru cercetare și inovare în industria farmaceutică, vizând creșterea competitivității și producției de medicamente autohtone.
Sprijinirea participării românești la reconstrucția Ucrainei și economia circulară
O parte importantă a programului vizează susținerea companiilor românești în reconstrucția Ucrainei, alocându-se 200 de milioane de euro pentru investiții în infrastructura ucraineană. În paralel, PSD promovează economia circulară în sectorul metalelor, cu o alocare de 250 de milioane de euro pentru prelucrarea metalelor reciclate, o măsură care ar putea dubla cifra de afaceri din acest sector și ar crea până la 10.000 de locuri de muncă noi.
Instruirea forței de muncă pentru industriile competitive
Un alt element al strategiei de reindustrializare propuse de PSD este instruirea forței de muncă. În planul prezentat azi, se prevede alocarea a unui miliard de euro pentru extinderea programului de învățământ dual și profesional, dorindu-se astfel să pregătească 100.000 de elevi pentru industriile tehnice în următorii cinci ani. Vor fi alocate 400 de milioane de euro pentru programe de formare în domenii de înaltă calificare (STEM), precum știința, tehnologia, ingineria și matematica.
Programul de reindustrializare lansat de PSD este unul ambițios însă trebuie să ținem cont de faptul că suntem înainte de alegeri iar politicienii fac multe promisiuni în an electoral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.