Publicitate
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să modifice, prin intermediul unui proiect de act normativ pus joi în dezbatere publică, normele privind asigurările auto. Printre altele, în anumite cazuri o să dispară polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României.
Poate una dintre cele mai importante modificări propuse de ASF este abrograrea paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.
Apoi, din Norma ASF nr. 20/2017 urmează să fie eliminată prevederea care stabilește acum că “[s]istemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”, notează Avocatnet.
În plus, proiectul de normă de la ASF va modifica și prevederi din legislația privind asigurările ce-i privesc pe asigurători. Astfel că asigurătorii RCA nu vor mai fi obligați, așa cum se-ntâmplă în prezent, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.
Codul rutier. Ce pățesc șoferii care împrumută mașina personală
De asemenea, tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, iar calitatea datelor utilizate respectă cerințele menționate de dispozițiile legale în vigoare.
Acum, legislația din domeniu prevede că, în cazul modificării tarifelor de primă RCA, asigurătorii RCA transmit ASF, cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate, un raport întocmit de către un actuar avizat, care certifică faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Potrivit referatului de aprobare atașat proiectului, acesta “are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ (Norma ASF nr. 20/2017 – n. red.) ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/ sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4.075”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.