Un PFA poate dobândi calitatea de plătitor de TVA fie la momentul înființării, fie pe parcursul funcționării sale ca persoană fizică autorizată. În cele mai multe cazuri, odată dobândită calitatea de plătitor de TVA, nu se mai poate renunța la aceasta.
În situația înregistrării ulterioare ca plătitor de TVA, Codul fiscal conține prevederi care obligă un PFA să plătească taxa pe valoare adăugată în funcție de cifra de afaceri.
Situațiile în care un PFA devine plătitor de TVA:
1. Dacă, în cursul unui an calendaristic, depășește plafonul de scutire, în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a fost depășit acest plafon. Plafonul de scutire ca plătitor de TVA: cifra de afaceri: 88.500 euro, respectiv 300.000 lei;
Citește și: Ce taxe plătesc pensionarii care au venituri ca PFA
2. Dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar se optează ulterior înființării pentru aplicarea regimului normal de taxare.
3. Înainte de realizarea unor astfel de operațiuni, in următoarele cazuri:
- atunci când se declară că urmează să fie realizată o cifră de afaceri care depășește plafonul de scutire;
- atunci când se declară că urmează să fie realizată o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire dar se optează pentru aplicarea regimului normal de taxare;
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.