Publicitate
Interesant este că regulile stabilite recent de Uniunea Europeană, care a luat-o mult înaintea Statelor Unite, sunt astăzi salutate de unii dintre actorii acestei piețe. În aprilie, deputații europeni au adoptat cu o majoritate covârșitoare regulamentul numit MiCa (Markets in Crypto-assets) pentru a combate activitățile ilicite, operațiunile de spălare a banilor, dar și pentru a proteja consumatorii care au pierdut mulți bani în urma falimentelor care au zguduit sectorul.
„MiCa aduce un plus de claritate”, a comentat Jérôme Bailly, vicepreședintele Asociației cripto-valley, organism care reprezintă interesele sectorului în Elveția. „Nu mai suntem în epoca Vestului Sălbatic. Ceea ce își doresc toți cei care activează pe acest palier sunt reguli ale jocului”, susține omul de afaceri în marja unei reuniuni de profil desfășurată în cantonul elvețian Zug, căruia i se mai spune și cripto-valley, deoarece cele mai multe start-up-uri din domeniu au sediul în această regiune.
La început toată lumea a urlat
„La început, toată lumea a urlat împotriva MiCa”, a recunoscut Jerome Bailly, precizând că, până la urmă s-a înțeles esența lucrurilor, și anume că aceste reguli stabilesc un cadru „clar” pentru ca întreprinderile să își organizeze activitățile. Aceste reguli, a continuat interlocutorul publicației Le Figaro, vor duce la apariția unui „bloc european”, „care se va întări foarte repede”, antrenând în acest joc Regatul Unit și Elveția, care va înceta să mai fie o „insulă” reglementată. Pe de altă parte, „semnalele care vin din Statele Unite sunt clar negative”, a avertizat el.
Companiile americane din sector sunt fragilizate de falimentele bancare ale Signature Bank, Silvergate și Silicon Valley Bank, care le finanțau. În plus, Statele Unite și-au înăsprit tonul după falimentul platformelor FTX și Genesis, dând în judecată Binance, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, precum și concurentul său Coinbase. În februarie, companiei californiane Kraken primise deja o amendă pentru că nu și-a înregistrat unul dintre serviciile la Securities and Exchange Commission (SEC), polițistul Bursei Americane.
„Ambiguitatea” din domeniul reglementărilor adaugă o dificultate suplimentară, notează Jérôme Bailly. O dezbatere vastă a izbucnit în Statele Unite cu privire la autoritatea care ar trebui să supravegheze cripto-activele. „Vedem o mulțime de companii care fug din Statele Unite”, a constatat Thomas Nägeli, avocat din Vaduz, Liechtenstein, care și-a fondat propria firmă. Iar cei cu sediul în Europa stau din ce în ce mai mult pe margine, neștiind pe ce autoritate de reglementare să se bazeze până când dezbaterea este soluționată.
Start-up-urile preferă să evite această piață
„Nu primesc răspunsuri clare și se tem să nu fie dați în judecată”, explică acest avocat care sprijină companiile de cripto-active. Dar „un antreprenor” nu începe „prin a calcula cât ar costa zeci de ani de potențiale litigii”, a spus el. Prin urmare, start-up-urile preferă să evite această piață în viitorul imediat. „Chiar dacă Europa marchează puncte pentru moment, America rămâne cea mai mare piață”, a nuanțat avocatul sperând că Statele Unite vor lua rapid o decizie.
La sfârșitul lunii mai, Peter Smith, șeful platformei BlockChain.com, a criticat atitudinea „deschis negativă” a autorităților de reglementare americane, avertizând că „mii de oameni incredibil de talentați” riscă să se stabilească în țări mai deschise pentru cripto-active, cum ar fi Franța, Portugalia, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Singapore sau Hong Kong.
Criticii s-au înmulțit, dar Martin Hiesboeck, director de cercetare al platformei de schimb Uphold, vede înainte de toate o modalitate de „a pune presiune” asupra autorităților de reglementare americane. „Nimeni nu vrea cu adevărat să părăsească America”, a spus el, deoarece această piață este inevitabilă. Pe 2 iunie, aleșii republicani au publicat un proiect de lege de 160 de pagini, care speră că va deschide dezbaterea cu democrații pentru reglementarea sectorului. „America durează uneori mai mult, dar atunci când decide să reglementeze, revine din plin înainte”, spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.