Compania siderurgică British Steel a anunțat marți că renunță la planul de concediere a angajaților de la ultimele două furnale aflate în funcțiune din țară. Acestea fuseseră vizate de închidere de către proprietarul chinez, înainte ca guvernul britanic să preia controlul companiei. „British Steel va pune capăt consultării în curs privind concedierile, lansată de fosta conducere”, se arată într-un comunicat oficial.
2.700 de locuri de muncă amenințate
Grupul chinez Jingye, proprietarul British Steel, anunțase la sfârșitul lunii martie intenția de a închide cele două furnale de la Scunthorpe (nordul Angliei), din cauza lipsei de rentabilitate. Această decizie punea în pericol 2.700 de locuri de muncă.
După ce negocierile cu grupul chinez au eșuat, guvernul britanic a intervenit și, pe 11 aprilie, Parlamentul a adoptat o legislație de urgență care obligă British Steel să continue activitatea, sub amenințarea unor sancțiuni. Ulterior, au fost numiți doi directori interimari pentru a asigura conducerea companiei.
Tensiuni diplomatice cu China
Această intervenție a provocat tensiuni diplomatice cu China. Ministrul britanic al Comerțului, Jonathan Reynolds, a afirmat că Regatul Unit a fost „naiv” când a permis, în 2020, în timpul guvernului conservator condus de Boris Johnson, vânzarea British Steel către compania chineză Jingye.
„Ne-am înșelat”, a spus el. „Personal, nu aș permite intrarea unei companii chineze în sectorul nostru siderurgic... Este un domeniu extrem de sensibil.” Unii deputați din opoziție au mers și mai departe, acuzând Beijingul de ingerință și Jingye de sabotaj industrial.
Răspunsul Chinei: „Nu politizați”
Ca reacție, autoritățile chineze au cerut Regatului Unit să nu „politizeze” acest dosar, pentru a nu afecta încrederea companiilor chineze care investesc în Marea Britanie.
Guvernul britanic și-a exprimat intenția de a găsi un partener privat pentru British Steel, însă o naționalizare completă pare din ce în ce mai probabilă.
Furnalele pot funcționa în continuare
Anunțul de marți vine după ce s-a confirmat că cele două furnale dispun de suficiente materii prime pentru a continua funcționarea. În caz contrar, nu ar fi putut fi repornite dacă ar fi fost oprite, ceea ce ar fi dus la pierderea definitivă a capacității de producție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.