„Aș dori să subliniez că reformele ANAF vizează două mari aspecte: relația cu cetățeanul și simplificarea conformării, pentru că este un lucru bine știut, cei mai mulți cetățeni sunt de bună-credință și doresc să se conformeze, de aceea ANAF este datoare să arate respectul pentru contribuabilii care vor să își plătească taxele prin servicii de calitate. Al doilea aspect major îl reprezintă eficientizarea colectării veniturilor bugetului general consolidat, alinierea la media europeană din această perspectivă.", a declarat Mirela Călugăreanu.
"Din punct de vedere al eficienței colectării, apreciem că acest lucru se poate numai prin sprijinirea conformării pe de-o parte, pe de altă parte, prin prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Efectele așteptate sunt reprezentate de reducerea decalajului fiscal, mai ales în zona TVA, de reducerea ratelor fiscale și de creșterea veniturilor colectate de ANAF ca și pondere în PIB.", a spus președintele ANAF.
În ceea ce privește conformarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale este clar că rolul este al ANAF. Cum poate îndeplini ANAF acest rol? În primul rând, reformarea agenției prin digitalizare reprezintă o direcție de acțiune esențială. Dar alături de digitalizare este necesară implementarea unei strategii și a unui management modern, a resurselor umane pe care ANAF le are: pe de-o parte, dezvoltarea competențelor și, pe de altă parte, întinerirea aparatului pe care ANAF îl are.”, a explicatMirela Călugăreanu în cadrul evenimentului "Digitalizarea României, prioritate ZERO!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.