Reforma produselor farmaceutice în UE va izgoni companiile de profil

Simona Haiduc |
Data publicării:
Vor fi afectate inclusiv lucrările de cercetare
Vor fi afectate inclusiv lucrările de cercetare

Revizuirea majoră a regulilor care guvernează sectorul farmaceutic, propusă de Comisia Europeană în aprilie, ar putea restrânge aria pe care Europa o alocă pentru cercetare și dezvoltare, putând duce, în egală măsură, la o scădere cu 2 miliarde euro a sumelor investite anual. Unele medicamente nu se vor mai produce în UE.  

Este concluzia la care a ajuns Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), potrivit căreia Comisia nu a făcut o evaluare a impactului pe care noile reguli îl vor avea asupra competitivității. Organizația este de părere că aceste norme vor lovi cel mai puternic asupra întreprinderilor mici și mijlocii.

Răspunsul Comisiei

„Orice modificare a sistemului nostru de stimulente va afecta în mod egal companiile din UE și pe cele din străinătate care vând medicamente în UE și, prin urmare, nu ar dezavantaja companiile europene”, a venit replica unui reprezentant al Comisiei Europene.  

S-au mutat deja 

Medicamentele sunt principalul contributor la excedentul comercial al UE, cu exporturi în valoare de 235 de miliarde de euro în 2021. Potrivit EFPIA, micile companii specializate în biotehnologie s-au mutat deja în Statele Unite și China. Comisia a propus scurtarea perioadei în care un nou medicament rămâne sub brevet pentru a accelera vânzarea de medicamente generice mai ieftine.

Timpi de evaluare

De asemenea, se dorește reducerea timpilor pentru evaluarea științifică și autorizarea noilor medicamente de la 400 la 180 de zile. Revizuirea prevede, de asemenea, măsuri în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii, cum ar fi sistemele de reducere a redevențelor sau de scutire și reglementări favorabile pentru medicamentele împotriva bolilor rare.

Ultimii ani contează

Lars Fruergaard Jorgensen, director general al Novo Nordisk, consideră că timpi mai scurți de aprobare nu vor permite unei companii farmaceutice să-și recupereze investițiile în dezvoltarea și comercializarea noilor molecule. „Dacă elimini unul, doi sau trei ani de exclusivitate, elimini vârful vânzărilor. Când lansezi un produs, ai o contribuție negativă la profit pentru că investești mai mult în marketing, vânzări (...) Doar în ultimii ani îți poți amortiza investiția”, a explicat Lars Fruergaard Jorgensen.

Trei țări vor fi cele mai afectate

Compania daneză Novo Nordisk a devenit prima capitalizare din Europa de la lansarea medicamentelor Wegovy și Ozempic, care accelerează pierderea în greutate și ajută pacienții cu diabet. Novo Nordisk a investit deja mai mult în prezența sa la Boston, a spus Lars Fruergaard Jorgensen.

„În anumite cazuri, medicamentele nu vor mai fi dezvoltate în Europa”, a avertizat el, adăugând că în Statele Unite se aplică o singură procedură de aprobare, în timp ce în Uniunea Europeană, aceasta diferă de la o țară la alta. Germania, Belgia și Franța ar fi cel mai greu afectate de regulile propuse, a spus EFPIA, citând un studiu comandat de Dolon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 373461.41RON
1 ETH = 8182.87RON
1 LTC = 375.59RON
1 XRP = 9.31RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel