Publicitate
Înaintea unei noi zile de mobilizare împotriva reformei pensiilor, sindicatele sunt cu atât mai supărate cu cât premierul Elisabeth Borne a fost fermă duminică în privința amânării vârstei de pensionare la 64 de ani, care, a spus ea, "nu mai este negociabilă", relatează presa din Hexagon.
Ziua de marți, 31 ianuarie, se anunță a fi una neagră pentru francezii care folosesc mijloacele de transport în comun. Va fi a doua zi, după cea de săptămâna trecută, de mobilizare. Sunt așteptate perturbări în toată Franța, de la transportul feroviar, inclusiv TGV, la metroul din Paris și aeroportul Orly. După succesul primei zile de acțiune, din 19 ianuarie, cele opt sindicate principale au făcut apel la "o mobilizare și mai mare pe 31" ianuarie împotriva unei reforme calificată ca "nedreaptă".
O mișcare care perturbă viața de zi cu zi și care este totuși susținută de o majoritate a francezilor, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru Les Echos și Radio Classique. 61% dintre cei chestionați aprobă această mobilizare împotriva reformei pensiilor. Un procent în creștere față de 58% pe 12 ianuarie, dar în scădere față de scorul de 66% înregistrat în seara zilei de 19 ianuarie.
În același timp, 56% dintre francezi sunt de părere că o reformă a pensiilor ”este necesară în Franța, dar nu neapărat sub forma sub care preconizează proiectul contestat”. O cifră în scădere cu 5 procente față de rezultatul sondajului similar din 12 ianuarie. În privința vinovaților, 63% dintre francezi consideră că președintele Republicii, Emmanuel Macron, și guvernul său sunt responsabili de actualul conflict social, 22% dintre ei indică sindicatele, iar 14% niciuna dintre ele.
Femeile sunt deosebit de critice la adresa reformei: dacă la 12 ianuarie 62% dintre ele (54% dintre bărbați) susțineau mișcarea, acum sunt 69% (51% dintre bărbați).
Un trafic "puternic perturbat"
Prima zi de acțiune a reunit 1,12 milioane de manifestanți, potrivit Ministerului de Interne, peste două milioane potrivit organizatorilor. În acea zi, greva a afectat extrem de puternic transporturile: nu a circulat, practic, nici un tren feroviar și foarte puține TGV-uri au ieșit pe traseu. În plus, metroul a circulat oarecum cu încetinitorul, în timp ce o are suburbie a capitalei franceze a rămas, practic, fără mijloace de transport în comun.
Potrivit estimărilor, tabloul din 19 ianuarie se va repeta, în linii mari, și marți. Se va călători cu foarte mare dificultate, în special pe TGV: doar un tren din trei în medie va porni din gări.
SNCF se așteaptă la două TGV-uri din cinci pe axa nordică, la unul din două în est și sud-est, la unul din patru pe arcul atlantic și la două trenuri Ouigo din cinci. Situația va fi probabil și mai dificilă pentru trenurile regionale, cu o medie de două TER din zece în toată țara. Traficul interurban va fi, de asemenea, "foarte puternic perturbat": niciun tren nu va circula, cu excepția unei curse dus-întors pe rutele Paris-Clermont-Ferrand, Paris-Limoges-Toulouse și Bordeaux-Marseille. Trenurile de noapte vor fi complet întrerupte în nopțile de luni și marți.
"O zi dificilă sau foarte dificilă", potrivit lui Clément Beaune
SNCF voyageurs le recomandă deja celor care pot "să își anuleze sau să își amâne călătoriile" și "să dea prioritate telelucrării". Utilizatorii vor putea să verifice traficul feroviar începând de luni, de la ora 17.00, pe site-urile și aplicațiile SNCF.
Sindicatele sunt cu atât mai supărate cu cât premierul Elisabeth Borne a fost fermă duminică în privința amânării vârstei de pensionare la 64 de ani, care "nu mai este negociabilă". O "provocare cu 48 de ore înainte de manifestație", a denunțat liderul comunist Fabien Roussel. "Va fi o zi dificilă, chiar foarte dificilă în transportul public", a avertizat ministrul Transporturilor, Clément Beaune, în cadrul emisiunii Le Grand Jury de duminică dimineață de la RTL.
Pe plan internațional, trenurile vor avea sorți de izbândă diferiți: traficul Eurostar și Thalys va funcționa aproape normal, dar traficul TGV va fi "puternic perturbat" între Franța și Elveția (Lyria). Pe aeroportul Orly din Paris, primele previziuni ale Autorității Aviației Civile sugerează că unul din cinci zboruri va fi anulat marți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.