Reforma Băncii Mondiale, care ar trebui să facă posibilă o mai bună satisfacere a nevoilor de finanțare ale țărilor în curs de dezvoltare, ar trebui să demareze în luna aprilie, a anunțat Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
„Prima fază de implementare a planului de reformă ar trebui să înceapă odată cu reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale și ale FMI, din aprilie”, a precizat ministrul Economiei și Finanțelor din administrația președintelui Joe Biden, în cadrul unui discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, D.C.
Această schimbare a fost lansată în octombrie, la întrunirile anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale, sub impulsul anumitor țări membre, în special Statele Unite. „Suntem concentrați pe schimbarea viziunii instituției, a stimulentelor, a modelului de operare și a capacității financiare”, a detaliat Janet Yellen.
Această reformă ar trebui, într-adevăr, să permită o mobilizare mai eficientă a fondurilor, astfel încât țările sărace și în curs de dezvoltare să poată face față mai bine crizelor generate de inflație, datorii sau chiar schimbările climatice.
Conducerea Băncii Mondiale și Consiliul Guvernatorilor - forul decizional, care reprezintă cele 189 de țări membre - „au demarat discuții aprofundate privind măsurile ce trebuie luate pentru a extinde spațiul financiar de manevră”, a indicat secretarul Trezoreriei. .
„Reforme suplimentare” ale instituțiilor globale
„Urmăm o implementare treptată a acestei dezvoltări”, a adăugat ea, iar „Banca Mondială a elaborat o foaie de parcurs inițială pe care o folosește acum ca ghid pentru discuțiile ulterioare privind reformele specifice”. În plus, „cooperăm îndeaproape cu India, țară care făcut din evoluția băncilor de dezvoltare o prioritate a președinției sale G20”.
O întâlnire a miniștrilor de finanțe din G20 este programată la Bangalore, India, la sfârșitul lunii. Janet Yellen consideră, totodată, că „nu ne putem opri aici” și a solicitat Băncii Mondiale „să implementeze rapid o doua fază de lucru”. Ministrul Finanţelor a cerut astfel „să fie puse la punct și să fie luate decizii care vizează reforme suplimentare şi ca implementarea lor să înceapă în cadrul reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale şi ale FMI din octombrie”. „Am început cu Banca Mondială. Apoi plănuim să realizăm acest lucru cu băncile regionale de dezvoltare”, a adăugat ea.
Citește și Washingtonul promite o nouă ordine comercială mondială
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.