Senatorii dezbat, în prezent, un proiect de act normativ prin care se dorește schimbarea acestei situații și aplicarea reducerii vârstei de pensionare și în cazurile în care s-a muncit în condiții grele perioade din ani, respectiv zile sau luni.
Potrivit documentului în discuție, “pentru activitatea desfăşurată în fracţiuni de ani, exprimate în luni de zile sau în zile, se aplică reducerea proporţional cu timpul lucrat”.
Reducerea despre care se vorbește este cea stabilită de Legea pensiilor pentru cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă, în grupa I de muncă (potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001) sau în condiții speciale și vizează vârsta standard de pensionare.
Potrivit prevederilor actuale, doar anii întregi lucrați în astfel de condiții se iau în calcul la reducerea vârstei de pensionare. Astfel, după aplicarea măsurii, reducerea vârstei de pensionare va fi mai mare în multe cazuri.
Citește și Pensia de urmaș se modifică. Se dorește o nouă regulă de acordare
În prezent, cel puțin teoretic, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adică perioada în care o persoană a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani, scrie Avocatnet.
O altă prevedere cuprinsă în proiectul legislativ va obliga autoritățile, atunci când calculează valoarea pensiei, să ia în considerare toate veniturile pentru care s-a plătit contribuţia la asigurările sociale, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, nu doar sporurile cu caracter permanent, așa cum stabilește acum Legea pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.