Adoptată tacit, odată cu depășirea termenului legal de vot, respectiva inițiativă legislativă vizează modificarea legii pensiilor în vigoare. Mai exact, documentul prevede includerea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale a unităților de prospecțiuni geologice și a celor de exploatări subterane.
Or, potrivt Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au muncit în condiții speciale pot beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare. Prin urmare, după intrarea în vigoare a prevederilor cuprinse în proiect, se va considera că și cei ce lucrează în unități de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran prestează o activitate ce poate fi încadrată în condiții speciale de muncă.
Citește și Pensii militare. Se schimbă formula de calcul. Cum se aplică
Totuși, la fel ca în cazul minerilor, de măsura reducerii vârstei de pensionare vor beneficia numai cei ce și-au desfășurat activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă. Această modificare a apărut după ce, în luna iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că nu toți cei ce au lucrat în firme de prospecțiuni și explorări geologice pot beneficia de încadrarea activității în grupă specială, ci doar "personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă".
Cu alte cuvinte, de reducerea vârstei de pensionare ar urma să beneficieze doar cei ce lucrează în subteran, nu și personalul tehnic, economic și socio-administrativ (TESA) din domeniul prospecțiunilor și explorărilor geologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.