Iată textul documentului prin care iniţiatorii propun reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare:
"Rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a României de 19.053,8 mii persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane) faţă de recensământul precedent (octombrie 2011).
Din păcate, declinul demografic continuă să se agraveze, ca urmare a migraţiei tinerilor şi a incosistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră. România nu este primul stat al Uniunii Europene care se confruntă cu o scădere puternică a natalităţii şi cu fenomenul îmbătrânirii populaţiei. Cu toate acestea, statele europene mai dezvoltate au generat politici stimulative pentru natalitate, protective pentru familiile cu 1 sau mai mulţi copii şi pentru mamele active.
Este de apreciat faptul că legiuitorul român a prevăzut, la art.51 din Legea nr.360/2023 o facilitate pentru mame, consistând în faptul că femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu un anumit număr de ani/luni, în funcţie de numărul de copii. Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung.
Astfel, propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiul
minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentm limită de vârstă.
De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic, pentru mamele cu mulţi copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă, în procedură de urgenţă", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Documentul poate fi studiat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.