Pe lista proiectelor de legi şi propunerilor legislative dezbătute în comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor pentru care au fost depuse rapoarte de adoptare în perioada 11 – 14 aprilie 2022 se numără şi o iniţiativă privind modificarea art.65 alin.(5) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Concret, se propune modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, respectiv în localităţile Vaţa de Jos şi Răchitova din judeţul Hunedoara.
Iniţiativa aparţine unui număr de 15 parlamentari şi a primit raport de aprobare cu amendamente.
Expunerea de motive a proiectului poate fi citită aici.
"Locuitorii comunelor Vaţa de Jos şi Răchitova din judeţul Hunedoara au fost expuşi, de-a lungul timpului, la numeroase mijloace de poluare. (...) În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de scădere cu doi ani a vârstei de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive. Un exemplu în acest sens este Legea 163/2020", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Citeşte şi: Când începe recalcularea pensiilor. Anunţul ministrului Muncii
Marius Budăi a fost întrebat, marţi seara, la România TV, când va începe recalcularea pensiilor, având în vedere că sunt numeroase inechităţi.
"Sunt diferenţe la aplicare şi din cauza indicelui de corecţie, dar şi dacă a ieşit pe Legea 19, dacă a ieşit pe Legea 263, la ce stagiu i s-a împărţit, alţii au avut 25, alţii au avut diferite stagii de cotizare la care li s-a împărţit. De aceea avem nevoie şi de aceea am scris Legea 127. Că s-a întrerupt cursul ei, că s-a trecut în PNRR...
Recalcularea, am spus foarte clar şi aşa şi facem: avem 2,3 milioane de dosare deja introduse în aplicaţia elecronică, pe categorii de stagii - că vorbim de stagiu contributiv, că vorbim de stagiu asimilat, că vorbim de sporuri care au fost luate în calcul sau sporuri care nu au fost luate în calcul. Am scris şi în programul de guvernare că mergem pe principiul Legii 127 - lege care prevede o majorare anuală cu inflaţia şi 50%... am dat 10% în acest an şi vom aplica", a răspuns ministrul Marius Budăi la întrebarea formulată de Andreea Creţulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.