”De ce sectorul construcțiilor este unul dintre sectoarele care trebuie să aibă o dezvoltare verde, trebuie să fie sustenabil. Conform datelor la nivelul Uniunii Europene, sectorul construcțiilor generează aproximativ 40% din punctul de vedere al consumului energetic, 36% emisii de carbon, aproape o treime din apa consumată și aproximativ 25% din deșeuri. Din punctul de vedere al construcțiilor, trebuia luat în considerare întreg ciclul de construcție, care începe din momentul construcției elementelor care intră în construcții, precum beton, fier și restul, până în momentul în care o clădire este dezmembrată. Statistic vorbind, cea mai mare parte din consumul energetic în timpul dezvoltării produselor și a construcției efective: aproximativ 70%-80%”, a explicat Teodora Dănilă.
Potrivit precizărilor sale, ”trebuie, de asemenea, avut în vedere faptul că europenii petrec undeva între 85% și 90% din timpul lor în interiorul clădirilor. Partea de clădire în sine este un ecosistem, unul dintre cele 14 care au fost identificate de către Uniunea Europeană și, în același timp, este al doilea ecosistem din punctul de vedere al importanței economice. Un domeniu unde sunt angajați în jur de 49 milioane de oameni și, ca valoare adăugată, reprezintă cam 9,6% la nivel UE, adică în jur de 1,2 miliarde de euro. Doar retailul este cel care are un număr mai mare de angajați față de sectorul construcțiilor.
Prin urmare, dacă dorim să avem pe termen lung un mediu sustenabil, un mediu verde, un mediu ecologic, este obligatoriu să ne uităm la partea de construcții și este obligatoriu să ne uităm la întregul ciclu de viață al construcției respective. Desigur, având în vedere că partea de construcție de elemente de construcție și partea de construcție în sine generează cel mai mare consum, pentru început este important să ne concentrăm atenția în această direcție.
Cum putem ajunge la o situație mai bună din punctul de vedere al sustenabilității? La nivel european, au fost făcuți pași importanși, prin elaborarea unor reglementări. În plus, au apărut diferite standarde pe linie de certificare a clădirilor ecologice. ”Vorbesc aici de ceea ce înseamnă BREEAM, care este o certificare internațională și care ia în considerare nu doar partea de ce se întâmplă în timpul construcției efective, ci și partea de proiectare. Momentul unei certificări BREEAM începe din momentul proiectării construcției. Când reușești să planifici și organizezi și reușești să identifici pe fiecare etapă de construcție care este impactul asupra mediului, desigur poți să definești mult mai clar care e strategia de reducere a impactului asupra mediului. Acesta este unul dintre motivele pentru care noi, la nivelul Companiei IMPACT, ne-am setat un targhet care se cheamă 80% din ceea ce construim să fie certificat BREEAM”, a spus Teodora Dănilă.
Ea a precizat că BREEAM are și aspecte care țin de calitatea vieții într-o locuință. Într-adevăr, este un standard mai mult aplicabil dezvoltărilor de birouri, însă noi am început să-l implementăm în România - suntem primii din România care am făcut acest lucru la complexul Luxuria - pentru proiecte rezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.