Calendar ortodox 25 decembrie 2021
Sărbătoarea Crăciunului este cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă. Crăciunul este sărbătoarea anuală a nașterii cu trupul a Mântuitorului Iisus Hristos.
Sărbătoarea Nașterii Domnului este considerată o sărbătoare nouă decât Paștile sau Rusaliile, a căror origine stă în legătură cu sărbătorile iudaice.
Ce SUMĂ scrie pe FACTURA Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo
Deși era sărbătorită în toată lumea creștină, au existat deosebiri între obiceiurile creștinești de la Apus și cele de la Răsărit.
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Crăciun, pe 25 decembrie
În primul rând, datina celebrării sărbătorilor de iarnă presupune, obiceiul colindatului, al uratului şi al semănatului de Anul Nou, dar şi al sfinţirii apei de Bobotează, pe 6 ianuarie.
Colindatul și uratul sunt activități de grup, iar în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se practică obiceiul "strânsurilor “ la casa unuia dintre participanți, cu scopul de a învăța foarte bine textul colindelor. Cu alte cuvinte, aceste "strânsuri" sunt un fel de "şezători de post”, de la care nu lipsesc voia bună.
Sărbătorile de iarnă vin cu obiceiuri ale căror repertoriu tradițional este foarte bogat, ce variază de la o zonă etnografică la alta. Printre cele mai populare se numără: colindele, dansurile, teatru popular, urări cu plugușorul sau cu sorcova și multe altele.
Se spune că, dacă pe 25 decembrie, de Crăciun, cerul este senin, atunci anul care vine va fi unul roditor, iar dacă va bate vântul, următorul an va fi cu ghinion.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.