Potrivit Notei de Fundamentare, ordonanţa reglementează mecanismul şi procedurile prin care persoanele fizice sau juridice prejudiciate în urma unor fapte anticoncurenţiale se pot adresa instanţelor judecătoreşti (Tribunalul Bucureşti) în vederea obţinerii de despăgubiri.
Actul normativ prevede că înţelegerile de tip cartel şi abuzul de poziţie dominantă sunt faptele anticoncurenţiale care pot reprezenta temeiul unor acţiuni deschise în instanţă pentru obţinerea de despăgubiri, se arată în nota de fundamentare.
Preluând o recomandare Comisiei Europene, ordonanţa prevede introducerea prezumţiei că încălcările sub forma unor carteluri provoacă prejudicii constând în creşterea preţului produselor sau serviciilor vizate de cartel cu 20%.
Consiliul Concurenței a spus DA! Preluare pe piața auto
Consiliul Concurenţei va putea acorda asistenţă specifică la cererea instanţei naţionale în cadrul procedurilor referitoare la acţiuni în despăgubire.
Actul normativ transpune o directivă europeană, care are ca obiectiv crearea unui sistem eficient şi uniform de aplicare privată a regulilor de concurenţă pe întreg spaţiul Uniunii Europene (privind anumite norme care guvernează acţiunile în despăgubire în temeiul dreptului intern în cazul încălcărilor dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă a statelor membre şi a Uniunii Europene).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.