Fondul de Rezervă al ROmâniei a fost majorat cu 700 milioane de lei, a spus Teodorovici.
Ministrul finanțelor a dat numai cifrele evoluției veniturilor și cheltuielilor însă nu a dat detalii despre care ministere pierd sau câți bani pierd.
”Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an a fost construit cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB”, a declarat Teodorovici.
”România va menţine ponderea datoriei guvernamentale la apoximativ 35% din PIB, a patra cea mai mică din UE. Fondul din Trezorerie este la 31 miliarde de lei şi asigură peste cinci luni de finanţare brută”, a anunţat Teodorovici.
Ministrul a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru asistenţa socială.
”Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc cu 661 milioane de lei, iar proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile se diminuează cu 1,5 miliarde de lei”, a anunţat ministrul.
Ministrul a anunţat că au fost aprobate în Guvern unele modificări în emisiunea de titluri de stat, potrivit ministrului.
"De luni se pot achiziţiona astfel de titluri de stat de către populaţie. Este a treia emisiune pe care o lansăm (...) pe 2 ani, cu dobândă de 4,5%. Elementul de noutate va fi organizarea unei tombole care să încurajeze posibili investitori persoane fizice", a declarat Teodorovici.
Guvernul a tăiat, la a doua rectificare bugetară din acest an, de la Ministerul Transporturilor, 1,16 miliarde de lei. Au pierdut bani şi alte ministere, precum cele ale Cercetării şi Inovării -228,9 milioane de lei, Educaţiei -198 milioane de lei şi Culturii -176,8 milioane de lei.
Bani în plus urmează să primească Ministerul Finanţelor +2,7 miliarde lei, Ministerul Muncii +787 milioane lei, Ministerul Sănătăţii + 211 milioane lei, Ministerului Justiţiei +138,5 milioane de lei.
"Discutăm astăzi cea de-a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din Produsul Intern Brut şi asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor guvernamentale şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice", declara premierul Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Potrivit şefei Executivului, vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a alocaţiilor de stat pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
"În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale aproximativ 787 de milioane de lei", a arătat Dăncilă.
Premierul a precizat că vor fi asigurate resursele necesare şi pentru derularea acţiunilor şi a programelor de sănătate.
"Majorăm cu 660 milioane de lei bugetul pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate şi gratuite şi pentru programele naţionale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătăţii pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanenţă şi unităţile de primiri urgenţă", a subliniat Dăncilă.
Ea a spus că vor fi luate măsuri şi pentru asigurarea resurselor necesare plăţii pensiilor militare de stat cuvenite poliţiştilor. "În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul Ministerului Afacerilor Interne", a arătat şefa Guvernului.
Conform premierului, prin rectificarea bugetului vor fi alocate fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii şi pentru alimentarea Fondului de rezervă al Guvernului cu 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situaţii neprevăzute.
"Este o rectificare pozitivă, care arată preocuparea Guvernului pentru politicile sociale şi de sănătate, dar şi pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar asumată", a mai afirmat Dăncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.