"Este același trend ca în piețele internaționale. Doar că față de anul 2012, când aurul a atins un alt maxim istoric (5 octombrie - n.red.), dolarul este mult mai puternic față de leu. Atunci când vorbim despre cotațiile aurului, dolarul contează foarte mult pentru că aurul se tranzacționează în dolari și atunci depinde cât de puternic este leul față de dolar, iar leul în ultimii ani a tot pierdut teren, nu doar față de dolar, dar și față de euro. Totodată, dolarul s-a apreciat față de euro, acesta a fost tendința ultimilor ani, iar euro față de leu, deci moneda națională a slăbit cu atât mai mult față de dolarul american. În acest șir leul este cel mai slab, deci este normal să avem această dinamică", a precizat Claudiu Cazacu, analist-șef XTB România, citat de Mediafax.
Pe piețele internaționale, prețul aurului a urcat luni la maximele ultimilor șapte ani, pe fondul tensionării conflictului geopolitic dintre Statele Unite și Iran. La ora transmiterii știrii, aurul spot era cotat la 1.576,14 dolari uncia după o creștere verticală începută în finalul lunii decembrie. Prețul metalului galben a depășit în 2011 pragul de 1.800 de dolari uncia.
Citește și Aurul ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani
"Aurul reprezintă un activ de refugiu, active care sunt foarte căutate în momente de teamă, teamă care cunoaște niște salturi rapide, aproape verticale atunci când se întâmplă evenimente precum cel din Irak", precizează Claudiu Cazacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.