Vedeta bursei americane de aproape doi ani, Nvidia a stabilit numeroase recorduri pe Wall Street, inclusiv cea mai spectaculoasă creștere a capitalizării bursieră pe parcursul unei sesiuni: 277 de miliarde de dolari. S-a întâmplat pe 22 februarie. Dar iată că acum, grupul fondat și consud de Jensen Huang a adăugat alt record pe lista lui.
Nvidia a încheiat sesiunea în scădere cu 9,53%, pierzând, în total, 279 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră (sau aproximativ 252,26 de miliarde de euro). Cu o asemenea performanță, Nvidia a spulberat recordul anterior deținut de Meta. Compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp a pierdut peste 251 de miliarde de dolari într-o singură sesiune, pe 3 februarie 2022.
Semiconductori în durere
Revenind însă la Nvidia, această scădere este rezultatul corectiei violente care s-a produs pe piața americană. Marți, S&P 500 a cedat 2,1%, cel mai amplu recul de la celebra sesiune neagră din 5 august. Compozitul Nasdaq s-a aflat în special sub presiune, cu o scădere de 3,26%.
Prin urmare, mișcarea a subminat cu precădere acțiunile de creștere. Indicele Philadelphia Semiconductor a scăzut cu 7,75%. Pe lângă Nvidia, AMD a pierdut 7,8%, Intel 8,8%, Broadcom 6,2% și Qualcomm 6,9%.
Aceasdtă mișcare s-a extins și în Europa, unde, în prima jumătate a zilei de astăzi, acțiunea companiei olandeze ASML a afișat un recul de 5,4%, cea a firmei germane Infineon a cedat 2,6%, iar titlul grupului franco-german STMicroelectronics a scăzut cu 2,2%. Un climat de aversiun la risc declanșat de noile statistici dezamăgitoare venite din Statele Unite.
Temeri legate de creștere
„Principalul catalizator al vânzărilor agreisve a fost inițial cel mai recent indice ISM al industriei prelucrătoare, care a repus pe tapet temerile investitorilor privind vigoarea economiei americane”, a comentat Deutsche Bank.
„Alte rezultate sub așteptări. Nimic nu a corespuns previziunilor. Cu alte cuvinte, investitorii nu au avut pe ce să se concentreze, nu au avut punct de pornire pentru alte mutări. Mai ales că aceste date ar fi trebuit să descrețească frunțile după negura provocată de evoluția pieței muncii. Nici un motiv de optimism”, au explicat experții băncii germane.
Stephen Innes, de la Spi AM, vede în reacția pieței „reapariția temerilor legate de creștere”. „Ca de obicei, dacă oferim investitorilor un motiv să vândă aproape de un nivel record, vor profita”, a comentat el, amintind în trecere că luna septembrie este, din perspectivă istorică, una dintre cele mai proaste pentru piață.
Ancheta justiției americane
Nvidia nu pare pregătită să-și revină, dimpotrivă. Acțiunile companiei au scăzut, miercuri, cu alte 2,9% la tranzacționarea dinaintea bursei. De ce? Pentru că Bloomberg a anunțat că Nvidia face obiectul unei citații (ca și alte companii) din partea Departamentului de Justiție al SUA.
Autoritățile americane caută dovezi că producătorul de cipuri ar fi putut încălca legile antitrust americane, penalizând clienții care nu cumpără exclusiv produsele sale. Acest episod vine la o săptămână după ce Nvidia a furnizat rezultate trimestriale robuste și mai bune decât previziunile, dar nu la fel de strălucitoare ca altă dată.
„Rezultatele Nvidia au fost bune, dar investitorii așteptau mai mult, așteptau să fie șocați, să fie surprinși, să se bucure”, a apreciat Edmond de Rothschild AM. Prin urmare, acțiunile au scăzut cu 6,4% după publicarea rezultatelor trimestriale.
„Piețele funcționează în cicluri și, de regulă, sunt aceleași întrebări ce apar în mod regulat. Prin urmare, vor exista și alte momente de slăbiciune în ceea ce privește revoluția AI, întruchipată de Nvidia, vor mai fi întrebăpri pentru a ști dacă este o bulă sau ceva normal”, a apreciat Christopher Dembik, consilier de strategie de investiții la Pictet AM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.