Cel mai recent raport lunar privind prețurile de consum indică faptul că, în ianuarie, un carton cu 12 ouă de categoria A s-a vândut în orașele americane la un preț mediu de 4,95 dolari. Acesta depășește precedentul record de 4,82 dolari, stabilit acum doi ani, și este mai mult decât dublu față de nivelul minim de 2,04 dolari înregistrat în august 2023.
Aceasta este cea mai abruptă creștere a prețului ouălor din SUA de la precedenta epidemie de gripă aviară, din 2015, și reprezintă aproximativ două treimi din majorarea costurilor cu alimentele în luna ianuarie, potrivit autorităților federale.
Ouăle specializate, precum cele organice sau de la păsări crescute în aer liber, au prețuri și mai ridicate.
"Acum folosim mai puține ouă din cauza prețurilor. Voiam să fac o tartă preferată, dar aveam nevoie de șase ouă și am decis să gătesc altceva", a declarat Jon Florey, aflat la cumpărături în piața Encinal din Alameda, California.
Analiștii nu se așteaptă ca prețurile să scadă în curând, mai ales că, în mod tradițional, cererea crește în preajma Paștelui. În plus, Departamentul american al Agriculturii estimează că prețurile ouălor ar putea crește cu până la 20% anul acesta.
Pe lângă prețurile ridicate, ouăle devin tot mai greu de găsit. Unele magazine se confruntă cu probleme de aprovizionare și au început să impună limite pentru clienți.
Joe Trimble, proprietarul pieței Encinal, spune că reușește să obțină doar o fracțiune din comenzile plasate la furnizori, iar rafturile sale sunt pline doar în proporție de 25%.
Principalul factor care a dus la această criză este epidemia de gripă aviară, care a provocat sacrificarea a aproape 158 de milioane de păsări în SUA de la izbucnirea focarelor. Este una dintre cele mai îndelungate crize de acest fel, primul caz fiind confirmat în februarie 2022.
În ianuarie, peste 23 de milioane de păsări au fost sacrificate, iar în decembrie alte 18 milioane, conform Departamentului american al Agriculturii. Deși cifrele includ și puii de carne și curcanii, cele mai afectate au fost găinile ouătoare, ceea ce a dus la penuria de ouă și la creșterea prețurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.