Europa a fost lovită de o creştere explozivă a preţurilor la energie pe măsură ce economiile au ieşit din pandemie, ceea ce a stimulat cererea tocmai când oferta de energie s-a diminuat. Creşterea costurilor la energie începe să se repercuteze asupra producţiei industriale, ceea ce creşte riscul unor noi volatilităţi, pe măsură ce companiile se gândesc să îşi reducă producţia iar consumatorii utilizează combustibili alternativi.
La hub-ul de gaze din Olanda, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut marţi dimineaţa cu 7,6%, până la 104 euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al continentului, au rămas limitate iar livrările din Norvegia au scăzut. În ultima lună preţurile la gaze naturale aproape s-au dublat în condiţiile în care stocurile Europei sunt la cel mai scăzut nivel pentru acest sezon din ultimul deceniu.
În paralel, preţul la energie electrică pentru luna următoare în Germania a urcat la un nivel record de 217 euro pentru un Megawatt oră, iar pentru contractul cu livrare în anul următor preţurile au atins un maxim istoric de 147 de euro pentru un Megawatt oră.
Citește și Vine o CRIZĂ de amploare! ”Vom avea neplăceri!” AVERTISMENTUL experților
În acest context, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat marţi că liderii Uniunii Europene vor discuta ideea înfiinţării unei rezerve strategice de gaze naturale a UE precum şi decuplarea preţurilor la electricitate de preţurile la gaze naturale, cu ocazia summitului lor care va avea loc la finele lunii octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.