Pentru simplul motiv că nu s-a știut. Datele provin de la o stație de măsurare a temperaturii aerului, dar care nu aparține rețelei obișnuite de astfel de dispozitive.
Stația a fost dezgropată de ”detectivii climei” și, ulterior, confirmată de Organizația mondială a meteorologiei. ”Recordul a fost înregistrat la o altitudine de 3.105 metri, aproape de vârful topografic al calotei glaciare, la stația de măsurare automatizată situată pe situl izolat Klinck, din Groenlanda”, a precizat Institutul meteorologic danez (DMI).
”În ultimele decenii au existat recorduri semnificative de căldură. Informația oferită de stația Klinck nu face decât de confirme, o dată în plus, existența fenomenelor extreme”, a subliniat climatologul John Cappelan, de la DMI, în opinia căruia ”posibilitatea de a obține alt record al frigului pe viitor s-a redus, practic, la zero”.
Citește și România, record la prețul băuturilor alcoolice
De precizat că anterioarele recorduri ale frigului în emisfera nordică, de minus 67,8 grade Celsius, au fost înregistrate în Rusia în două rânduri, în 1892 și 1933.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.