Rafinăriile și-au sporit cadența, funcționând, în medie, la 87,1% din capacitatea lor, coparativ cu 85,6% săptămâna precedentă. În privința stocurilor de țiței, ele s-au redus cu 8,6 milioane de barili, stabilindu-se la 445,9 milioane, în condițiile în care analiștii intervievați de agenția Bloomberg, anticipau o creștere cu 3 milioane de barili.
După ce, săptămâna anterioară, au înregistrat un record din 1991, exporturile s-au diminuat cu 3,36 milioane barili pe zi. În aceste condiții, prețul petrolului marca americană WTI și-a accelerat creșterea, ajungând, miercuri, la 59,94 de dolari/baril, un plus de 1,44 dolari (2,6%), față de ultima cotație din ziua anterioară, la New York Mercantile Exchange (NYMEX).
Citește și ”Aurul negru”, sensibil la orice speculație, orice informație
În același timp, la Intercontinental Exchange (ICE), de la Londra, petrolul marca Brent, de referință pe piața din Europa, s-a menținut, la rândul lui, pe un trend ascendent, atingând 66,39 de dolari/baril, adică un progres de 1,18 dolari față de ziua anterioară.
În acest context, președintele companiei Lukoil, Vagit Alekperov, a estimat că, în următorii 10-15 ani, prețurile la petrol se vor menține la cote destul de ridicate. ”Vor fi destul de ridicate, undeva la 60-70 de dolari/baril”, a spus omul de afaceri, adresându-se parlamentarilor ruși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.