În Europa, prețul gazelor crește constant, pe fondul unei scăderi a nivelului rezervelor din instalațiile subterane de stocare a gazului (UGS). În plus, la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, livrarea de gaze a scăzut câteva zile la rând după accidentul de la uzina Gazprom din Novy Urengoy, care a creat condiții prealabile pentru un deficit de combustibil și a susținut, de asemenea, creșterea prețurilor.
În instalațiile UGS din Europa, există acum cu 10-15 miliarde de metri cubi de gaz mai puțin decât ar fi necesar pentru sezonul de iarnă, a explicat Dmitry Marinchenko, directorul grupului pentru resurse naturale și mărfuri de la Fitch.
Potrivit acestuia, înainte de lansarea gazoductului Nord Stream-2, Gazprom nu vrea să umple instalațiile de depozitare sau să crească vânzările. Or, din diferite motive, precum certificarea conductei, a cărei construcție a fost finalizată zilele trecute, restricțiile impuse de Directiva europeană a gazelor naturale, este destul de puțin probabil ca noul gazoduct să înceapă să furnizeze gaze în Germania până la sfârșitul acestui an.
Prețul contractelor futures la gaze naturale cu livrare în luna octombrie a ajuns, la hub-ul Henry, din Statele Unite a ajuns la 5,01 dolari/un milion de unități termice britanice (aproximativ 175 dolari/1000 de metri cubi), doborând un record de mai mulți ani. Prețul a depășit nivelurile din 2014, când maximele au fost provocate de genurile severe din SUA, scrie Bloomberg.
Citește și Europenii NU trebuie să spere: Gazele naturale nu se vor IEFTINI
Prețul la gaze crește în toată emisfera nordică, pe fondul îngrijorărilor legate de posibile întreruperi ale lanțului de aprovizionare în următoarele săptămâni, având în vedere frigul sezonier. "S-ar putea să intrăm în iarna următoare cu cel mai scăzut nivel de stocuri în depozite din 2014, judecând după stadiul actual", a comentat John Kilduff, partener la Again Capital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.