Recomandare de la Bruxelles: NU respectați cererea Rusiei cu plata în ruble

Mara Ivan |
Data actualizării: | Data publicării:
Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Rusia o ține pe a ei, că țările ”neprietenoase” trebuie să plătească în ruble gazul livrat de Gazprom, UE nici nu vrea să audă. Este clar că este un joc, un șantaj, dar cu efecte negative pentru cetățenii, cei mai afectați.

Companiile europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble, a anunţat Comisia Europeană, transmite Reuters.

Autorităţile de la Moscova au precizat vineri că nu opri imediat livrările de gaze spre Europa, ca răspuns la şocul provocat de preşedintele Vladimir Putin prin semnarea, joi, a decretului prin care cere cumpărătorilor străini de gaze naturale ruseşti să îşi deschidă conturi în ruble la banca de stat Gazprombank, exclusă de la sancțiuni, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările.

Executivul comunitar a precizat că lucrează împreună cu companiile energetice şi guvernele statelor membre pentru a analiza decretul preşedintelui Vladimir Putin însă companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui în încalce acele prevederi.

"Contractele convenite trebuie respectate. 97% din contractele relevante stipulează în mod explicit plata în euro sau dolari. Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să accepte solicitările ruseşti", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. "UE va răspunde în mod uniform la această ultimă încercare a Rusiei de a ocoli sancţiunile noastre", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Europa primeşte 40% din necesarul său de gaze naturale din Rusia. Comisia Europeană a prezentat o strategie care prevede reducerea cu două treimi a dependenţei de gazele naturale ruseşti în acest an. 

Citetește și România nu mai importă gaz rusesc. Anunţul zilei: "Nu a mai fost făcută nicio rezervare de capacitate lunară”

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall. 

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a comentat pentru DCBusiness decizia președintelui Putin de a solicita plata în ruble pentru gazele rusești. 

"Din punctul meu de vedere, povestea cu rublele este doar o mutare, iar ceea ce părea logic era creșterea prețurilor la gaze. Undeva în subsidiar s-a urmărit și întărirea rublei, dar scopul principal a fost creșterea prețului la gaze naturale. Dacă privim ultimele 30 de zile, se poate observa următorul fenomen. Cam o dată la cinci zile a apărut câte o chestie, un fake news, o nouă poziție, iar fiecare dintre aceste abordări media s-au lăsat cu creșteri de preț. În ceea ce ne privește, trebuie să înțelegem acest joc ca un joc de șah, al gazelor, în cazul de față, care are drept scop creșterea prețurilor. Ce poate fi mai ușor decât să ieși la televizor și să vorbești trei minute și să crească prețul”, a concluzionat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.9775
USD
Azi 4.5061
Diferența -0.0054
Zi precendentă 4.5115
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 368456.77RON
1 ETH = 7158.89RON
1 LTC = 331.15RON
1 XRP = 8.99RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel