În contextul preocupării crescute pentru siguranța populației și stabilitatea clădirilor în zonele cu risc seismic, un proiect de lege propune instituirea unor măsuri ferme pentru a preveni riscul producerii unor daune majore și pierderi de vieți omenești în cazul unor cutremure devastatoare.
Proiectul de lege, care vizează completarea articolului 33 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, vine în sprijinul acestei preocupări vitale, stabilind sancțiuni pentru încălcarea prevederilor care interzic desfășurarea activităților comerciale și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII.
Clădirile încadrate în aceste clase de risc seismic prezintă un pericol real și iminent în cazul unor evenimente seismice. Desfășurarea activităților comerciale în aceste clădiri nu doar că pune în pericol siguranța publică, ci și împiedică procedurile de reabilitare. Amplasarea mijloacelor publicitare poate să împiedice eforturile de consolidare și reabilitare a clădirilor.
Prin instituirea sancțiunilor, se urmărește reducerea riscului prin eliminarea factorilor care împiedică reabilitarea și consolidarea clădirilor vulnerabile, protejând astfel viețile și bunurile cetățenilor. Printre clădirile cu risc seismic se numără și unele care fac parte din patrimoniul arhitectural și istoric al comunității, iar prevenirea daunelor asupra acestui patrimoniu este esențială.
Proiectul de lege propune aplicarea unor amenzi cuprinse între 3.000 lei și 100.000 de lei pentru încălcarea prevederilor menționate, precum și dispunerea încetării activității comerciale și desființarea mijloacelor publicitare, după caz, în termen de 15 zile calendaristice de la aplicarea amenzii, începând cu a treia constatare a încălcării. De asemenea, se propune un termen de grație de 3 luni pentru oprirea activităților comerciale și 30 de zile pentru retragerea mijloacelor publicitare deja autorizate la data intrării în vigoare a legii.
Această inițiativă legislativă urmărește alinierea la demersurile constante pentru reducerea riscului seismic și se impune a fi adoptată pentru promovarea siguranței publice și protejarea patrimoniului național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.