Pentru multe persoane, însă, ideea de reciclare este sinonimă cu proceduri precum revalorificarea ambalajelor. Însă și uleiul mineral, alimentar, uzat, este o substanță care poate și trebuie să fie reprelucrată, atât la nivel individual, în gospodărie, cât și în cazul companiilor.
Uleiul poate avea consecințe negative asupra mediului dacă nu este colectat și prelucrat în mod corespunzător. Totodată, revalorificarea acestuia aduce avantaje la nivel economic, pentru că se reduc costurile aferente producției de ulei și de energie, după cum veți putea vedea în materialul următor, prezentat de Asociația Energia Inteligentă.
De ce este necesară reciclarea uleiului uzat?
Uleiul uzat reprezintă un pericol semnificativ pentru mediu, mai ales dacă acesta ajunge în sursele de apă potabilă. Un litru de ulei poate afecta calitatea a 1000 de litri de apă, o cantitate mare, mai ales în zonele unde accesul la apă potabilă este limitat, potrivit green-report.ro.
Uleiul uzat este o materie primă importantă atât în industria producției de ulei, cât și în cea a energiei electrice. În prezent, in tarile vestice aproximativ 70% din uleiul folosit, care poate fi prelucrat, este transformat în ulei de bază, care, prin procesare, este transformat la rândul său în ulei rafinat sau în produse lubrifiante.
Uleiul uzat poate fi revalorificat în domeniul energetic, drept combustibil în fabricile unde se produce ciment sau ca reductor în industria cimentului. Acesta poate deveni și un combustibil de bază, contribuind astfel la reducerea consumului de resurse naturale.
Reciclarea vizează, așadar, uleiul ars folosit pentru gătit, deoarece, odată ajuns în țevile din sistemul de canalizare, le dăunează acestora și, în plus, reprezintă un pericol de contaminare a apei potabile, chiar dacă este depozitat în recipiente ermetice care sunt apoi duse la gropi de gunoi.
Din cauza uleiului vegetal care creează blocaje în țevile sistemului de canalizare, pot apărea scurgeri ale conținutului acestuia, ceea ce afectează drastic calitatea apei. Aceste evenimente neprevăzute implică și costuri mărite pentru administrația orașelor, care trebuie să investească în reparația sistemului de canalizare. De aceea, în multe orașe se iau, la nivel administrativ, măsuri de colectare a uleiului de uz casnic.
Cum se deosebește uleiul uzat de cel inițial?
Uleiul își schimbă compoziția chimică în urma gătirii la temperaturi înalte. Acesta absoarbe apă și grăsimi, ceea ce duce la schimbarea proprietăților chimice în prezența carbohidraților și la temperaturi mari.
În ultimii ani, mai ales sub influența reglementărilor de la nivel european în ceea ce privește măsurile de protecție a mediului, în general, și reciclarea uleiului ca metodă de stopare a efectelor negative ale acestuia, în particular, au apărut din ce în ce mai multe inițiative de colectare și reprocesare a uleiului folosit.
Uleiul alimentar uzat, “marele poluator” sau biodiesel eficient?
Centre de reciclare
- Puteți contacta o firmă care are drept activitate reciclarea ambalajelor, a anvelopelor și a echipamentelor electronice, dacă oferă și posibilitatea de reciclare a uleiului.
- Puteți consulta online listele cu centre în funcție de orașul unde vă desfășurați activitatea și le puteți contacta pe cele care vă interesează, pentru a găsi parteneri de încredere care să vă sprijine în predarea și reciclarea uleiului uzat rezultat în urma activității antreprenoriale pe care le desfășurați.
- Pentru a recicla uleiul în cadrul unei afaceri, puteți implementa reguli de colectare a acestuia de către angajați.
Uleiul vegetal este reciclat la centre de procesare dotate cu sisteme de digestie anaerobă, care presupune descompunerea materiei organice în absența oxigenului. Astfel rezultă biogazul, care poate fi folosit pentru producția de energie, pentru încălzirea apei sau drept combustibil pentru autovehicule, anunță green-report.ro. Uleiul vegetal uzat se duce și la centrale care produc biodiesel, combustibil compatibil cu multe dintre motoarele autovehiculelor existente în prezent.
Există anumite prevederi legale legate de reciclarea uleiului uzat rezultat din activitatea diferitelor domenii. Antreprenorii au obligația de a declara întrebuințarea de substanțe clasificate drept periculoase pentru mediu. Pentru a avea posibilitatea de folosire a lor în continuare, se impune plata de 2% din valoarea acestora către Fondul de Mediu.
Printre aceste substanțe periculoase se găsesc și următoarele tipuri de uleiuri:
de bază nerafinat sau rezidual rezultat în urma procesării țițeiului;
derivați complecși ai cărbunelui – ulei antracenic, fenolic, naftenic și metilnaftenic, ulei de huilă, de gudron, reziduuri de extracție sau distilate din ulei de spălare.
Acestea sunt enumerate în Hotărârea Guvernului nr. 937 din 1 septembrie 2010, care are drept obiect clasificarea, ambalarea și etichetarea pentru introducerea pe piață a substanțelor periculoase.
De asemenea, tot în legătură cu declararea cantității de uleiuri introduse pe piață de către operatorii economici, trebuie plătită o
contribuție de 0,3 lei/kg.
Tipurile de ulei vizate sunt cele:
pe bază minerală;
sintetice sau semi-sintetice;
cu sau fără adaosuri.
Uleiul vegetal nu este reglementat în vreun fel la nivel național, dar dacă dețineți un restaurant unde se folosesc cantități semnificative din acest produs, puteți lua în considerare reciclarea lui, pentru o afacere mai sustenabilă.
Pentru a primi ajutor în îndeplinirea acestor obligații legale, puteți apela la servicii de consultanță de mediu. Acestea sunt esențiale pentru cine are o afacere, indiferent de nivelul impactului acesteia asupra mediului. Firma de consultanță vă poate oferi sprijin în tot ceea ce privește sustenabilitatea afacerii și adaptarea la cerințele legale din domeniul în care activați.
Acest proces de contribuție la Fondul de Mediu nu trebuie privit, însă, doar ca o obligație pentru a putea funcționa în continuare ca afacere. El trebuie abordat și din perspectiva protecției mediului, o componentă importantă a activității oricărei companii.
Cum reciclează restaurantele uleiul alimentar uzat
Uleiul alimentar uzat este un produs secundar al gătirii și există reglementări stricte pentru a asigura eliminarea corespunzătoare a uleiului și grăsimilor. Prin urmare, trebuie să se creeze un plan de reciclare. Adesea, acest lucru presupune angajarea unor companii specializate în reciclare pentru a ridica uleiul depozitat, cu un beneficiu financiar pentru restaurante sau oameni.
“Unsoarea galbenă” – definită ca ulei de gătit uzat și alte grăsimi colectate din operațiunile de gătit comerciale sau industriale – are valoare inerentă pe piață. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea galbenă este legată de valorile uleiului din petrol, deoarece uleiul uzat poate fi rafinat în biodiesel și folosit apoi drept combustibil, potrivit rubicon.com. Prin urmare, multe restaurante care produc cantități mari de ulei se vor asocia cu aceste companii de reciclare pentru a dona sau a vinde uleiul alimentar uzat, ce va fi apoi transformat în biocombustibil.
Tehnologia internă permite ca uleiul să fie colectat direct din aparatele de bucătărie, precum friteuzele, și depozitat în siguranță în recipiente de colectare pentru folosire ulterioară. Restaurantele mai mici pot avea capcane de grăsime - încorporate în podea sau în rezervoare subterane - care separă uleiul de orice apă uzată acumulată. Acest lucru creează ceea ce este cunoscut sub numele de „grăsime maro”, un amestec de grăsimi și uleiuri, colectat separat pentru a proteja sistemele de apă și canalizare.
După colectare, grăsimea galbenă este adusă la centrele de reciclare a uleiului și trecută printr-o mașină de procesare. Aici, uleiul este încălzit și filtrat pentru a elimina orice produs alimentar persistent.Apoi, soluția va sta până când se va separa, în mod natural, în trei părți: grăsime, apă și particule solide fine. Apoi, se pune într-o centrifugă și se separă produsul gras de restul straturilor. Acest proces transformă uleiul uzat într-o resursă reutilizabilă.
Unsoarea brună, pe de altă parte, este dusă la o stație de tratare a apelor uzate, cu intenția de a îndepărta depunerile, astfel încât să nu afecteze sistemele de apă și canalizare. Unele stații de tratare a apelor uzate au la fața locului un digestor anaerob care extrage gaze combustibile din acest produs.
Chiar dacă în prezent nu este reglementată reciclarea uleiului, ci doar raportarea cantităților de ambalaje devenite deșeu și revalorificarea acestora, puteți lua inițiativa și căuta servicii care permit reciclarea uleiului mineral, dacă din activitatea companiei pe care o reprezentați rezultă această substanță drept reziduu. Există firme specializate în colectarea și revalorificarea sau eliminarea - când repunerea în circulație nu este posibilă - a deșeurilor petroliere cu care puteți colabora în acest demers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.