Recesiunea bate la uşa României

DCBusiness Team |
Data publicării:

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o recesiune uşoară în acest an, a afirmat Adrian Codirlaşu, preşedintele Asociaţiei CFA România.

"Situaţia actuală este una complicată, chiar foarte complicată economic. Dacă ne uităm la partea internă, avem un deficit bugetar extrem de ridicat, cu presiuni să rămână la fel de ridicat, dacă nu sunt luate măsuri de consolidare fiscală, avem deficit de cont curent mare, iar dacă ne uităm la situaţia externă, avem un război la graniţă şi tocmai ce a pornit un război comercial.

Deci mediul atât intern, cât şi extern este dificil. În aceste condiţii, riscul de recesiune aş spune că a crescut semnificativ. Deci e posibil să avem o recesiune uşoară în acest an. Ce ar putea schimba să ne ducă la o recesiune mai grea? Ar fi o retrogradare a României în categoria de rating nerecomandat investiţiilor.

Dacă ne uităm efectiv la la fundamentele economice, ca cele două deficite, cel de cont curent şi cel bugetar, acestea ne scot din categoria de rating recomandat investiţiilor. În caz că suntem downgradaţi? Da, ne putem aştepta la la o recesiune severă, care vine la pachet şi cu rate de dobândă mai mari şi deprecierea leului", a explicat Adrian Codirlaşu.



Întrebat când am putea vedea mai clar dacă România se va confrunta cu o recesiune în acest an, el a afirmat că răspunsul ar putea veni în prima parte a acestuia an.

"Ca cifre, când vom vedea prima cifră de PIB pentru trimestrul unu. Nu m-aş mira dacă ar fi uşor negativă, pentru că practic, până la alegeri, nu cred că investitorii vor face mari paşi de a investi în România. Prin urmare, am putea vedea în prima jumătate de an această evoluţie uşor negativă a economiei, iar după alegeri va conta pentru a ne ţine acest rating cât de credibilă va fi politica fiscală a guvernului. Că va fi acelaşi guvern sau un nou guvern, dar va fi esenţială credibilitatea politicii fiscale.

Iarăşi, ceea ce spun agenţiile de rating, faptul că ne menţin în categoria de rating recomandat investiţiilor, este tocmai faptul că sunt de membri ai Uniunii Europene şi luăm banii europeni. Deci e esenţial să luăm banii europeni şi să rămânem cu politici proeuropene. Adică o virare către euroscepticism cred că cu siguranţă ne va duce către rating nerecomandat investiţiilor", a mai declarat Adrian Codirlaşu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5431
Diferența 0.0136
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.5431 RON
GBP flag1 GBP = 5.8379 RON
CHF flag1 CHF = 5.3277 RON
AUD flag1 AUD = 2.7335 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.1875 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4165 RON
SEK flag1 SEK = 0.4502 RON
XAU flag1 XAU = 442.3381 RON
Monede Crypto
1 BTC = 359269.35RON
1 ETH = 7116.13RON
1 LTC = 327.15RON
1 XRP = 8.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Cristian Pârvan / Foto: Agerpres / Cristian Nistor

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel