În textul OUG 19/2022 se spune că trebuie să participe la procesul de rencenzare și cetățenii români cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni.
Astfel, acești români se pot autorecenza online, acesta fiind singura modalitate de participare la recensământ. Important de menționat este că, dacă sunt angajați la o firmă din afara țării, ziua liberă plătită pentru autorecenzarea online, care este primită de salariații din România, nu li se poate acorda în străinătate.
Chiar dacă vor completa începând de-acum și până în luna mai formularele de recenzare online, românii aflați pentru o scurtă perioadă în străinătate trebuie să dea informațiile despre starea de fapt din decembrie 2021, nu din prezent.
Dacă românii se află, în prezent, în vacanță în afara țării, în cadrul acestui formular nu trebuie trecute detalii despre locuința din străinătate, ci doar reședința obișnuită avută la data de 1 decembrie 2021.
Nu este obligatorie în schimb autorecenzarea românilor aflați în străinătate se spune în actul normativ, pentru aceștia neexistând prevăzute niciun fel de amenzi, notează Avocatnet.
Acei români care se află în afara granițelor și nu vor să se autorecenzeze sau sunt plecați de mai mult de 12 luni din țară vor fi menționați de membrii de familie care se autorecenzează sau care răspund întrebărilor puse de recenzorii care îi vizitează la domiciliu ca fiind plecați pe perioadă scurtă, respectiv îndelungată.
Recensământ. Cine primește zi liberă plătită și cum
Recensământul populației și locuințelor, care ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut dar care a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19, a demarat oficial anul acesta la 1 februarie iar pe 14 martie va începe și autorecenzarea.
OUG 19 din 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România stabilește că salariații care se vor autorecenza online vor primi o zi liberă în plus de la angajator.
Potrivit reglementărilor în vigoare, angajatorul va acorda salariatului o zi liberă plătită dar numai după ce salariatul va prezenta dovada autorecenzării online, ceea ce înseamnă că ziua liberă plătită nu poate fi acordată înainte.
Dovada încheierii etapei de autorecenzare va fi dată de codul de confirmare ce va fi generat automat după introducerea datelor specifice recensământului în formular.
Important de știut este că ziua liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă acesta a făcut autorecenzarea online doar pentru el sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei.
Autorecenzarea, care demarează pe 14 martie și va dura până în luna mai, va începe prin înregistrarea online pe baza unui nume de utilizator și a unei parole, accesându-se un formular propriu al fiecărei persoane care este completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă.
Cea de-a doua etapă se va desfășura în perioada mai – iulie, în teren, prin colectarea de date prin interviu față-în-față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.