Se va da concurs cu mai multe probe, dar nu acum, ci în septembrie. După care se va trece la treabă. După reevaluare se va trage linie și, posibil, se va alabora alt plan de bătaie pentru recalculare. Cam în doi ani, vom cunoaște și rezultatul. Mai ales că, la recalculare, se vor lua în calcul elemente suplimentare față de legea în vigoare, precum sporurile sau orele suplimentare efectuate de-a lungul anilor.
Intervievat recent de un post de televiziune, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, preciza că autoritățile vor încerca să repare inechitățile existente, iar persoanele care au avut aceeași contribuție ar trebui să primească aceeași pensie.
"Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare. Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată", a asigurat Baciu.
Citește și Pensionare. Vești bune pentru cei cu ani lucrați și în străinătate
Potrivit spuselor sale, altă problema va fi cea a persoanelor care au beneficiat de pensii mai mari decât ar fi trebuit, din cauza unor erori de calcul. "Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie să îi returneze", a avertizat şeful CNPP.
Până în prezent, au fost recalculate peste 500.000 de dosare de pensii din totalul de cinci milioane. Evaluarea ar trebui să dureze până la mijlocul anului viitor, iar o nouă lege a pensiilor ar putea fi gata la finalul lui 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.