”Milioane de pasageri din Europa se bazează în fiecare zi pe trenuri sigure şi moderne. Siemens şi Alstom sunt campioni în industria feroviară. Fără suficiente remedii, fuziunea ar fi dus la preţuri mai mari pentru sistemele de semnalizare care asigură siguranţa pasagerilor pentru următoarea generaţie de trenuri de mare viteză. Comisia a interzis fuziunea, pentru că cele două companii nu sunt dispuse să răspundă la îngrijorările noastre serioase cu privire la concurenţă”, a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.
Siemens produce trenurile de mare viteză ICE, care circulă în Germania, în timp ce Alstom a dezvoltat echivalentul francez TGV. Chiar dacă cele două companii au susţinut că fuziunea le-ar permite să concureze cu rivalii străini, precum grupul chinez CRRC, executivul comunitar subliniază că în prezent furnizorii chinezi nu sunt prezenţi pe pieţele cheie din Europa pentru sisteme de semnalizare şi este puţin probabil ca în viitorul apropiat să reprezintă o ameninţare pentru trenurile de mare viteză ale Siemens şi Alstom.
Citește și: Siemens va concedia 2.900 de angajaţi în Germania
Comisia Europeană, care dispune încă din 1989 de un drept de veto cu privire la marile proiecte de fuziune, nu a utilizat decât rareori de aceste drept. În aproape 30 de ani, peste 6.000 de fuziuni au fost aprobate şi mai puţin de 30 au fost blocate. De la începutul mandatului său, la finele lui 2014, Margrethe Vestager nu a interzis până acum decât trei proiecte de fuziune.
Eșecul fuziunii Alstom-Siemens era unul de așteptat, verdictul CE nemulțumind țările din care provin cele două companii. Reuters transmite că ministrul german de Finanțe, Peter Altmaier a anunțat că Franța și Germania vor să inițieze schimbarea legislației europene privind concurența, ministrul lăsând de înțeles că cele două companii ar putea să încerce o nouă fuziune după un eventual succes al proiectului.
”Respectăm decizia și autoritatea Comisiei Europene, dar suntem convinși că trebuie să ne gândim la viitoare schimbări ale regulilor europene ale concurenței. Am convenit cu omologul meu francez Bruno Le Maire să pregătim o inițiativă comună franco-germană care are ca obiectiv ajustarea legislației europene a concurenței”, a declarat Altmaier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.