Aflată în declin de ani de zile, această industrie are parte acum parte de un impulsul politic, având în vedere avantajul ecologic și potențialul pentru independența energetică, informează Reuters.
Împotrivirea față de energia nucleară constă, în general, în lipsa de investiții recente.
"Fără sprijinul energiei nucleare, nu avem nicio șansă să ne atingem obiectivele climatice la timp", a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), în fața presei, înaintea Summitului privind energia nucleară de la Bruxelles.
Energia nucleară a căzut în dizgrație în Europa din cauza preocupărilor legate de siguranță după accidentul nuclear japonez de la Fukushima din 2011, care a determinat Germania să închidă imediat șase centrale nucleare și să își dezactiveze treptat reactoarele rămase. Ultimele trei au fost închise în aprilie 2023.
Cele două tabere, pro și contra acestei resurse curate sunt conduse de Franța, care consideră că reactivarea industriei energiei nucleare este crucială, iar cealaltă Austria și Germania, care doresc ca accentul să rămână pe sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară.
Într-o declarație comună, țările s-au angajat "să depună eforturi pentru a debloca pe deplin potențialul energiei nucleare prin adoptarea de măsuri precum crearea unor condiții favorabile pentru a sprijini și finanța în mod competitiv prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare existente".
De asemenea, declarația se angajează să construiască noi centrale nucleare și să implementeze rapid reactoare avansate, inclusiv reactoare modulare mici, la nivel mondial, menținând în același timp cele mai înalte niveluri de siguranță și securitate.
Rafael Grossi, șeful Agenției ONU pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că finanțarea este o problemă cheie, adăugând că energia nucleară trebuie să fie tratată pe picior de egalitate cu alte proiecte energetice.
"Avem încă o arhitectură internațională și instituțională care interzice finanțarea proiectelor nucleare", a spus el.
Grossi a declarat că, de la conferința COP 28 privind clima, majoritatea țărilor sunt acum de acord că energia nucleară face parte din soluție, ceea ce ar trebui să contribuie la asigurarea finanțării.
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a sugerat implicarea Băncii Europene de Investiții în finanțarea noilor reactoare.
Mai multe țări europene depind de tehnologia și uraniul rusesc pentru aprovizionarea și întreținerea reactoarelor lor.
La nivel național, există planuri pentru construirea unor reactoare modulare mici (SMR) de către compania americană NuScale, în parteneriat cu Nuclearelectrica. Localizat la Doicești, proiectul se află în prezent în fază incipientă, este făcut studiul de prefezabilitate şi urmează cel de fezabilitate. Acesta ar urma să aibă 6 reactoare modulare cu o capacitate instalata de 462 Mwe.
”Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050. A spus-o şi secretarul John Kerry la Bucureşti, au spus-o liderii lumii întruniţi în Dubai, la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Şi am spus-o şi noi de fiecare dată: în trilema energie: vrem energie sigură, vrem energie la un preţ corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranţa”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la începutul acestei săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.