Niciunul dintre aceste cazuri de alergie nu s-au soldat cu un deces. "Pe baza acestor controale preliminare, şocurile anafilactice (reacţii alergice grave - n.r.) după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar", a scris Centrul de prevenire şi de luptă împotriva bolilor (CDC).
Principala agenţie federală pentru sănătate publică din ţară a studiat, în perioada 21 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021, 108 cazuri posibile raportate de reacţie alergică din primele 4.041.396 de doze injectate.
Doar 10 cazuri s-au dovedit a fi într-adevăr şocuri anafilactice, dintre care şase au necesitat spitalizare. Aceasta reprezintă o rată de 2,5 şocuri anafilactice la un milion de injectări. În cazul vaccinului Pfizer, rata este de 11,1 şocuri anafilactice la un milion de injectări, potrivit unui studiu precedent al CDC.
Citește și Măsuri anti-COVID. Ultimele recomandări ale OMS legate de MUTAȚIILE virusului
Din cele 10 cazuri, nouă persoane aveau antecedente cunoscute de reacţii alergice, de exemplu la anumite medicamente sau alimente, dar nu după injectarea unui vaccin. Simptomele s-au manifestat la 15 minute după administrarea vaccinului în nouă din cele 10 cazuri şi la mai bine de 30 de minute într-un singur caz.
Lucru notabil, toate cele 10 persoane care au avut reacţii alergice - şi care aveau vârste cuprinse între 31 şi 63 de ani - sunt femei. Aceeaşi situaţie s-a observat şi în cazul reacţiilor alergice la vaccinul Pfizer, dar acest rezultat ar putea influenţat de faptul că un număr mai mare de femei a primit o doză de vaccin Pfizer comparativ cu numărul de bărbaţi (circa două treimi au fost femei, faţă de o treime bărbaţi).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.