Reacția presei europene după declaraţiile controversate ale lui J. D. Vance despre UE

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
J. D. Vance, la Consiliul de Securitate de la Munchen
J. D. Vance, la Consiliul de Securitate de la Munchen

Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, declanșează un val de critici în presa europeană după atacul său virulent la adresa UE, în timpul discursului său cu ocazia deschiderii lucrărilor Conferinței de Securitate de la München.

”Die Presse”: ”Când vicepreședintele SUA i-a insultat pe europeni”

Publicația austriacă Die Presse descrie discursul lui J.D. Vance la Conferința de Securitate de la München drept un moment care va lăsa urme adânci în relațiile transatlantice. În loc să discute despre Ucraina, vicepreședintele american a preferat să acuze Europa de ”deficit democratic”, un atac care a transformat atmosfera evenimentului.

Publicația remarcă modul în care Vance a început printr-un moment de compasiune față de victimele atacului din München, pentru ca apoi să schimbe radical tonul. ”Sper că nu este ultima oară când primesc aplauze”, a spus el la începutul discursului, dar conform Die Presse, ”nu au mai fost multe aplauze după aceea”.

”Le Point”: ”Un discurs incendiar în stil MAGA”

Jurnalul francez Le Point nu se sfiește să catalogheze intervenția lui Vance drept un ”șoc” pentru elita europeană. Potrivit publicației, vicepreședintele SUA nu a venit să vorbească despre Ucraina, ci să ”zguduie” liderii europeni cu un discurs plin de atacuri directe la adresa modelului european.

În stilul unui miting de campanie, Vance a criticat cenzura, imigrația și politicile sociale europene. ”Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult în Europa nu vine de la Rusia, China sau un alt actor extern, ci din interior”, a afirmat el, provocând neliniște în audiență. Le Point subliniază că vicepreședintele SUA a atacat în mod direct legislația europeană privind reglementarea conținutului online și a acuzat elitele europene că își tratează cetățenii ca pe ”piese interschimbabile într-o economie globală”.

Publicația franceză în sancționează dur pe Vence spunând că: ”Eroul Trumpist al hillbillies (țărani) din Ohio a lansat un rechizitoriu dur la adresa Bătrânului Continent. În vizorul său: ”cenzura” și imigrația. De la bun început, mâna dreaptă a lui Donald Trump a pus un diagnostic provocator: ”Amenințarea pentru Europa care mă îngrijorează cel mai mult nu este Rusia, nu este China, nu este un actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior. Un atac frontal care a provocat fiori pe șira spinării publicului.

”Nu poți câștiga un mandat democratic cenzurându-ți adversarii sau băgându-i în închisoare”, spune el, făcând aluzie la faptul că Volodymyr Zelensky tocmai a declanșat sancțiuni împotriva adversarului său intern, fostul președinte Petro Poroșenko.

Francezii punctează și faptul că Vance a lansat o critică dură la adresa deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din România, numind-o ”un joc de culise” al serviciilor secrete europene. Fostul comisar european Thierry Breton i-a răspuns rapid pe X, demontând acuzațiile și acuzând la rândul său oficialul american de răspândirea de fake news.

”The Guardian”: ”O prăpastie transatlantică mai adâncă decât Rusia”

Publicația britanică The Guardian vorbește despre un ”asalt ideologic brutal” lansat de J.D. Vance împotriva Europei. Potrivit ziarului, vicepreședintele SUA a pus la îndoială însăși valoarea principiilor europene, punând sub semnul întrebării dacă mai merită ca Statele Unite să le apere.

Atacul său împotriva libertății presei, a migrației și a ”corectitudinii politice” a fost descris de The Guardian drept ”o ruptură profundă între cele două maluri ale Atlanticului, dincolo de chestiunea Rusiei”. Publicația britanică subliniază că discursul lui Vance a fost rapid aplaudat de presa de stat rusă, ceea ce sugerează că retorica sa este percepută ca fiind favorabilă Moscovei.

În final, The Guardian amintește reacțiile de șoc din rândul oficialilor europeni și condamnarea publică venită din partea UE și a Germaniei. ”Este un semnal clar că relațiile dintre SUA și Europa nu sunt doar tensionate, ci fundamental fracturate”, conchide publicația britanică.

”Der Spiegel”: ”J.D. Vance atacă Europa”

Revista germană Der Spiegel descrie discursul vicepreședintelui american ca fiind ”un război cultural în loc de politică de securitate”. Vance a atacat direct democrațiile europene, acuzându-le că folosesc ”metode sovietice” și că limitează libertatea de exprimare.

”Cea mai mare amenințare nu vine de la Rusia sau China, ci chiar de la guvernele europene”, a susținut Vance, oferind ca exemplu anularea alegerilor din România, restricțiile impuse comentariilor online în Germania și condamnarea unui militant anti-avort în Marea Britanie.

Declarația sa conform căreia ”nu există securitate dacă îți este frică de propriii cetățeni” a fost primită cu tăcere în sală, iar atunci când a concluzionat că ”există un nou șerif în oraș”, aluzia sa la politica administrației Trump a fost întâmpinată cu un scurt și distant potop de aplauze.

Der Spiegel remarcă și faptul că Vance a evitat să facă declarații substanțiale despre securitate sau despre războiul din Ucraina, preferând să vorbească despre ascensiunea partidelor radicale în Europa. A criticat excluderea unor formațiuni populiste de la conferință, declarând că ”nu există loc pentru ziduri de protecție împotriva opiniilor”.

Mai mult, vicepreședintele SUA a provocat audiența comparând criticile aduse lui Elon Musk cu retorica Gretei Thunberg: ”Dacă America poate supraviețui zece ani de predici de la Greta Thunberg, puteți supraviețui și câteva luni de Elon Musk”, a spus el, ironizând atitudinea Europei față de libertatea de exprimare.

Discursul său a fost primit cu un aplauze protocolare, iar Der Spiegel notează că Vance a părăsit rapid sala, înconjurat de consilieri și ofițeri de rang înalt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9771
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9773
USD
Azi 4.755
Diferența -0.0235
Zi precendentă 4.7785
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9771 RON
USD flag1 USD = 4.7550 RON
GBP flag1 GBP = 5.9799 RON
CHF flag1 CHF = 5.2715 RON
AUD flag1 AUD = 3.0123 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3531 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0312 RON
NOK flag1 NOK = 0.4269 RON
SEK flag1 SEK = 0.4434 RON
XAU flag1 XAU = 448.7474 RON
Monede Crypto
1 BTC = 463644.31RON
1 ETH = 12800.32RON
1 LTC = 625.28RON
1 XRP = 13.12RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17681.830.87%
BET-BK3323.620.77%
BET-EF965.410.99%
BET-FI62665.670.25%
BET-NG1287.410.91%
BET-TR38991.400.87%
BET-TRN37899.530.87%
BET-XT1518.010.82%
BET-XT-TR3290.670.82%
BET-XT-TRN3205.330.82%
BETAeRO879.45-0.03%
BETPlus2607.090.86%
RTL39348.370.85%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel