Publicitate
RCA este asigurarea obligatorie pe când CASCO este asigrare suplimentară care acoperă mai multe riscuri.
Legea 132/2017 reglementează asigurarea RCA, asigurare pentru prejudicii produse terților în accidente de circulație. RCA despăgubește anumite daune pe care asiguratul le-a provocat unei terțe persoane.
Șoferii care circulă fără asigurarea RCA riscă să fie amendați contravențional de polițiștii rutieri.
RCA acoperă următoarele:
- vătămări corporale sau deces;
- daune materiale, dovedite cu acte;
- costuri privind readucerea mașinii la starea dinaintea evenimentului produs, dovedită cu acte;
- daune aduse în urma nefolosirii mașinii avariate, inclusiv înlocuirea temporară a mașinii, fiind o alegere a persoanei păgubite;
- cheltuieli de judecată făcute de persoana păgubită sau alte cheltuieli alternative;
- cheltuieli legate de transportul mașinii avariate, aparținând persoanei păgubite, transfortul fiind neasigurat de către asigurătorul RCA.
- daune produse de dispozitivele sau instalațiile cu care a fost echipată mașina persoanei păgubite, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atașului tractat de vehicul;
- prejudiciul produs din vina asiguratului RCA;
- daune produse prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanțelor, materialelor sau a obiectelor transportate de mașina șoferului vinovat;
- prejudiciile provocate persoanelor păgubite, drept consecință a deschiderii ușilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staționează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic;
- daune provocate persoanelor păgubite, drept consecință a conducerii mașinii sub influența băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor.
Șoferii care se deplasează în străinătate beneficiază de Cartea Verde care este obținută odată cu încheierea sigurării RCA.
Citește și: Ultimă oră. Doar aceste firme au voie să vândă RCA
CASCO
CASCO, spre deosebire de RCA, acoperă și pagubele produse asupra mașinii proprii, printe acestea numărându-se: furtul, calamități precum alunecări de teren, grindină inundații dar și actele de vandlism.
Opțiunile asigurării CASCO pot varia de la o firmă de asigurări la alta, de banii pe care suntem dispuș să îi plătim.
Prevederile Autorității de Supraveghere Financiară spun că: ”societatea de asigurare achită despăgubiri șoferului pentru avariile accidentale (parțiale sau totale) și/sau furtul (parțial sau total) suferite de mașina asigurată și înscrisă în polița de asigurare. În toate cazurile, societatea de asigurare este obligată să plătească prețul daunei, conform contractului, mai puțin franșiza aplicabilă (dacă este cazul) și (posibil) ratele ce au mai rămas de plată la poliță. Franșiza înseamnă o parte din prețul daunei care îi revine proprietarului mașinii să o plătească. ”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.