Oficialii de la Kremlin au avertizat Occidentul că există o listă cu active americane, europene şi alte active occidentale care ar urma să fie confiscate, în eventualitatea în care liderii G7 vor decide să dea undă verde unui plan vizând confiscarea unor active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari aparţinând Băncii Centrale a Rusiei, îngheţate în prezent, transmite Reuters.
O nouă doctrină juridică
Potrivit unor surse cu acces la respectivul dosar, la reuniunea programată pentru luna februarie 2024, liderii statelor puternic industrializate (G7) vor discuta o nouă doctrină juridică care ar permite confiscarea activelor ruseşti îngheţate. Informația a fost confirmată și de un oficial britanic.
În replică, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a atras atenția că o astfel de decizie din partea Occidentului ar echivala cu un "jaf", ar încălca legislaţia internaţională şi ar submina sistemul valutar, sistemul financiar mondial şi economia globală.
Consecințe grave, foarte serioase
"Ar fi o lovitură semnificativă dată principalilor parametri ai economiei internaţionale, va submina economia internaţională", a spus Peskov adresându-se jurnaliştilor. "Ar submina încrederea altor ţări în SUA precum şi în UE în calitate de garanţi economici. De acea, astfel de acţiuni sunt însoţite de consecinţe foarte, foarte serioase", a adăugat reprezentantul oficial al Kremlinului.
Întrebat dacă există o listă concretă de active occidentale pe care Rusia ar putea să le confişte ca represalii, Peskov a răspuns: "Da, există". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să ofere detalii cu privire la activele aflate pe această listă.
Euro, dolari, lire sterline
Active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei sunt în prezent îngheţate în Occident, ca urmare a deciziei Moscovei de a invada Ucraina, în luna februarie 2022. Chiar dacă Banca Rusiei nu a oferit informaţii detaliate cu privire la activele sale care au fost îngheţate, cea mai mare parte a obligaţiunilor şi depozitelor sale sunt denominate în euro, precum şi unele în dolari americani şi lire sterline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.